четвер, 17 грудня 2020 00:36

За рік не наблизилися до звільнення Донбасу

— На переговорах лідерів держав-­учасниць "нормандського формату" можна досягти найвідчутніших результатів щодо просування до миру на Донбасі, — говорить президент України 42-річний Володимир Зеленський 9 грудня. Рік тому в Парижі відбулася зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії.

— Шлях до миру тернистий. Але ним мають пройти обидві сторони. Активність України в переговорах показала світу і, головне, мешканцям Донбасу, що ми зацікавлені в мирі. А Росія блокує виконання домовленостей.

"Потреба у проведенні чергової зустрічі "нормандської четвірки" існує. Домовленості в Парижі дали змогу визволити значну частину полонених. Забезпечили режим припинення вогню. "Нормандська зустріч" потрібна для затвердження детального плану виконання Мінських угод", — пише керівник Офіса президента Андрій Єрмак, 49 років, для "Української правди".

"Рік після "нормандського саміту" не наблизив нас до деокупації Донбасу, — пише колишній міністр закордонних справ України 52-річний Павло Клімкін у фейсбуку. — Кроки назустріч Росії не працюють. Кроки поза стратегією працюють скоріше на РФ. У неї з'являється можливість звинувачувати нас у непослідовності. Крихке припинення вогню важливе, але тримається, бо вигідне Кремлю. Дозволяє штовхати свій сценарій політичних кроків на тлі начебто покращення безпеки.

Згода на "формулу Штайнмаєра" (проведення місцевих виборів під наглядом ОБСЄ, надання особливого статусу окремим територіям Донбасу без українського контролю над кордоном із Росією. — ГПУ) призвела до пастки. Дозволила Москві блокувати наше бачення послідовності кроків врегулювання і контакти високого рівня з посиланням на невиконання домовленостей саміту.

У Кремлі не змінили своєї позиції щодо Донбасу. Їм потрібен повний контроль над територією і через неї — за Україною. Ще й фінансування нами зруйнованого росіянами регіону.

Ми маємо сильну позицію в переговорах із Росією, тільки коли ведемо їх разом зі США та Євросоюзом. Ніяких позитивних для нас рішень у двосторонньому форматі досягти неможливо. Донбас став внутрішньополітичним чинником всередині РФ. Путін не може дозволити собі виглядати слабким в очах російського суспільства. Тому "передати" розгляд політичних питань на рівень Тристоронньої контактної групи грає на РФ і її лінію про "громадянський" конфлікт в Україні.

Прихід нової американської адміністрації може створити для України шанси для деокупації. Не використати їх означатиме тимчасову заморозку з можливістю для Росії піти на загострення, коли їй буде вигідно. Але втілити цей шанс можливо тільки в разі наявності у нас стратегії і політичної волі для її виконання, єдності проукраїнських сил та діалогу влади із суспільством".

Зараз ви читаєте новину «За рік не наблизилися до звільнення Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути