Ексклюзиви
понеділок, 14 січня 2008 19:11

З початку лютого може ще більше подорожчати бензин

З 1 лютого Росія збільшує ставки мита на експорт нафти з країни відразу на $58 — до майже $334. Також зросте мито на вивіз світлих нафтопродуктів. За 1 т бензину — від $197,8 до $237,2, дизпалива — від $106,6 до $127,8.

Керівник альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 34 роки, вважає, що у нас через це пальне також подорожчає.

— Вартість бензину на автозаправках з 1 лютого зросте принаймні на 3–5 відсотків, — каже він. — А якщо уряд не домовлятиметься з нафтотрейдерами, то й більше — до 10–20 відсотків.

Водночас директор НТЦ "Психея" Сергій Сапегін, 50 років, зауважує, що різкого подорожчання пального з початку лютого не станеться. Бо напряму ставки російського експортного мита на вартість пального в Україні не впливають. Ціни у нас більше залежать від вартості імпортного бензину — а його завозять головним чином з Білорусі, Литви і Румунії. Загалом імпорт пального з Європи складає 40 відсотків від усього його споживання в Україні. З Росії українці отримують переважно дизпаливо.

Більше реагує український ринок на те, що відбувається на світовому. А там на ціноутворення впливає багато факторів, у тому числі й спекуляції на біржах.

— Наші продавці нафтопродуктів теж будуть цим користуватися й піднімати ціни, — зазначає Сергій Сапегін. — Це при тому, що нам за європейськими цінами продають відверто неякісне пальне. Автомобілісти зазнають збитків через псування моторів та менший пробіг авто. Водночас якщо вирахувати з української ціни на бензин податки, то вона вже значно випереджає європейські.

Зараз ви читаєте новину «З початку лютого може ще більше подорожчати бензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути