четвер, 11 лютого 2021 07:25

Під час протестів арештували 11 тисяч людей

Автор: УНІАН
  Затримані прихильники Олексія Навального штовхають поліцейський автобус, що не змогли завести, біля Симоновського райсуду в Москві 4 лютого. Протестувальники усміхаються і жартують. Правоохоронці стоять поряд. Затриманих везуть у спецприймальник за 137 кілометрів від столиці
Затримані прихильники Олексія Навального штовхають поліцейський автобус, що не змогли завести, біля Симоновського райсуду в Москві 4 лютого. Протестувальники усміхаються і жартують. Правоохоронці стоять поряд. Затриманих везуть у спецприймальник за 137 кілометрів від столиці

"Наступна акція пройде 14 лютого. Ми зробимо хитріше. Не взаємодіятимемо з поліцією. Пропонуємо жителям великих російських міст о 20:00 вийти до себе у двір. Увімкніть ліхтарик на телефоні, підійміть вгору і 15 хвилин так постійте", — пише голова мережі регіональних штабів Олексія Навального 40-річний Леонід Волков 9 лютого в телеграмі.

У Росії з 23 січня тривають протести за звільнення опозиціонера. 17 січня його затримали в аеропорту "Шереметьєво". Засудили до 3,5 року колонії. 2014-го Навальний отримав умовний термін за шахрайство й відмивання грошей. Федеральна служба виконання покарань вирішила, що він порушив правила, бо не прийшов на інспекцію 29 грудня. У цей час був на лікуванні в Німеччині після отруєння. Торік у серпні його намагалися вбити працівники Федеральної служби безпеки РФ.

Російська влада жорстко придушила протести. Заарештували понад 11 тис. людей. Відкрили десятки кримінальних справ. СІЗО в Москві та передмістях переповнені.

"Російська влада видала силовикам ліцензію на будь-яке насильство. Продовжувати протест — значить, гарантовано гнати народ під кийки, — пише Антон Орєх, 48 років, для "Эхо Москвы". — Це тільки здається, що місця в спецприймальниках закінчилися. Росіяни живуть у країні, де багато років існував ГУЛАГ. Знайдуть, куди садити.

Соратники Навального сподіваються на міжнародний тиск. Даремно. Захід виконав ритуальну функцію. Висловив стурбованість і зажадав правосуддя. Він не розірве через Навального відносини з Путіним. Захід 70 років тиснув руки більшовикам. Зі Сталіним обіймався. Нафта і газ їм потрібніші, ніж свобода в Росії.

Чи означає це, що все безнадійно? Ні. Держава — це машина. Поліцейська держава живе в умовах постійної напруги. Від неї зношується. Кожен бунт — це аварія, яка скорочує ресурс механізму. Погано лише, що ресурсу може вистачити ще надовго. І не відомо, що трапиться з ­Росією, коли він вичерпається".

Зараз ви читаєте новину «Під час протестів арештували 11 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути