пʼятниця, 06 квітня 2018 07:35

Влада кинула виклик Революції гідності

— Сьогоднішня влада хоче зробити з майданівців злочинців. Виклик, кинутий всій Революції гідності, всьому суспільству, всім загиблим за незалежність, — говорить у відеозверненні учасник Майдану 48-річний Іван Бубенчик.

3 квітня Генеральна прокуратура вручила йому підозру у вбивстві. Позаторік Іван Бубенчик в інтерв'ю розповів, що 20 лютого 2014 року нібито вбив двох бійців "Беркута" на вул. Інститутській у Києві. Після того прокуратура викликала його на допит як свідка. Він прийшов. Але згодом перестав з'являтися попри численні повістки, каже прокурор Ігор Зємсков.

Другим підозрюваним у справі є власник карабіна "Сайга", з якого начебто стріляв Іван Бубенчик, на прізвище Липський. Він виїхав за кордон, за інформацією слідства.

— У багатьох звітах міжнародних правозахисних організацій слідство у справах Майдану називають необ'єктивним. Це через те, що немає обвинувачених у загибелі силовиків. Нас можуть звинуватити в політичному переслідуванні, — каже 40-річний Олексій Донський із Генпрокуратури. — Якщо ідеться про самооборону, то Бубенчик повинен надати свідчення про обставини, в яких він діяв.

3 квітня Печерський районний суд Києва відклав на невизначений термін обрання запобіжного заходу для підозрюваного. Наступного дня генпрокурор Юрій Луценко повідомив про заміну групи обвинувачення у справі.

"Вважаю неправильною кваліфікацію дій Івана Бубенчика, яку визначили працівники департаменту спецрозслідувань. Після наради прийняв рішення про зміну групи прокурорів щодо даного епізоду, яку очолить мій заступник Анжела Стрижевська, — написав Луценко у Facebook. — Протягом дня чекаю від неї остаточного об'єктивного рішення щодо кваліфікації дій Івана Бубенчика, визначення його статусу в провадженні, а також запобіжного заходу, який можливо застосувати до нього".

5 квітня обвинувачення відкликало клопотання про тримання під вартою Івана Бубенчика. А в ввечері того ж дня йому мали оголосити нову підозру. За словами адвоката Віталія Титиша, Бубенчика підозрюють у тому, що вранці 20 лютого 2014 року він відкрив вогонь на Майдані Незалежності для дестабілізації ситуації. Коли між діючою владою та лідерами опозиції тривало перемир'я.

За чотири роки після Майдану ­ухвалили 50 судових вироків, 412 особам повідомили про підозру. Але покарання відбуває лише одна людина — громадянин Азербайджану Тагіров. Він брав участь у викраденні й катуванні людей. Тривають судові процеси щодо п'яти обвинувачених "беркутівців".

"До того моменту, як майданівці відкрили вогонь у відповідь, 18–19 лютого ­2014-го силовики вбили понад 30 учасників протесту, — нагадує у Facebook журналіст 41-річний Юрій Бутусов. — Іван Бубенчик має бути звільнений. Інакше в змові з метою вбивства прокуратурі доведеться звинуватити всіх, хто 18–20 лютого допомагав зробити революцію в Києві.

Верховна Рада має негайно прийняти рішення, яке визначить статус учасників Майдану і захистить їх від персональних переслідувань. Люди, які були жертвою нападів і діяли в рамках самооборони, не можуть прирівнюватися до "беркутів", які спровокували бойню і вбили десятки людей.

Закон про амністію учасників ­революції (ухвалений Верховною Радою 21 лютого ­2014-го. — ГПУ) забороняє будь-які процесуальні дії проти майданівців. Однак у ньому не передбачена амністія підозрюваним за 115-ю статтею про умисне вбивство. Бубенчика і Липського Генпрокуратура звинувачує у вбивстві групи осіб. А це суперечить закону про амністію. Оскільки в групі осіб, які прямо чи побічно брали участь в самообороні від "Беркута" і тим самим сприяли діям Бубенчика — десятки тисяч учасників революції".

— У таких ситуаціях не можна слідувати винятково сухій логіці закону. Зрозуміло, що суспільство буде обурене такими діями Генпрокуратури і влади, — каже політолог Михайло Басараб, 41 рік. — Лояльні до Порошенка експерти почали писати: щоб покарати винних у розстрілах Майдану, треба засудити й тих, хто чинив збройний опір так званим правоохоронцям. Це хибний підхід. Такими діями влада допомагає російській пропаганді. Та використовує підконтрольні їй українські медіа, експертів, судовий процес над Януковичем, щоб довести свою позицію. Мовляв, у Революції гідності не було умовного добра і зла. Винні всі, стріляли з обох боків. Тому ні "беркутівців", ні режим Януковича карати не треба. Ці ідеї постійно лунають і з вуст експертів кола Віктора Медведчука (лідер проросійського руху "Український вибір", кум президента РФ Володимира Путіна. — ГПУ). В цю легенду вписується ще одна російська маніпуляція. Якби не було крові під час революції, не почалася б російсько-українська війна. Засудження Бубенчика буде вагомим аргументом для кремлівської пропаганди. Представники режиму Януковича, агентура Путіна вчиняють очевидний реванш.

Революція гідності застосовувала силу лише як інструмент самозахисту. Тому, згідно з Декларацією про права людини, вона не була злочином. Учасників Майдану не можна покарати.

Суспільство домагатиметься звільнення Івана Бубенчика. А влада діє недалекоглядно. Цьому може бути кілька причин. По-перше, це підготовка ґрунту для походу Порошенка на президентські вибори. Він суттєво втратив підтримку в патріотичних колах українського суспільства. Намагатиметься розширити свою електоральну базу за рахунок південних і східних областей. Не виключаю, що деякі радники могли йому підкинути ідею піти на певні кроки для нібито "зшивання країни". Мовляв, маємо об'єднати всі регіони, всіх помирити, пробачити терористів на Донбасі, Януковича і "беркутівців". Засудження майданівців — реалізація цього задуму. Демонстрація, що карати готові всіх. Петро Олексійович буде суддею, який піднявся над Майданом і творитиме "справедливість".

Є версія, що Івана Бубенчика засудять, а потім Порошенко з панського плеча підпише йому амністію. Це зробить Петра Олексійовича миротворцем. Але це — хибний сценарій. Негативу влада отримає значно більше.

Справа Бубенчика може призвести до масових протестів. Десь дві третини громадян, які патріотично налаштовані, обурені таким рішенням. А з боку третини умовно проросійського населення буде тільки байдужість. Сукупність цих подій здатна викликати нову революцію — проти Порошенка.

Почали розслідування проти силовика Януковича

Печерський суд Києва погодив досудове розслідування проти колишнього заступника начальника міліції громадської безпеки Києва Петра Федчука.

Його підозрюють в організації злочинної групи й перевищенні влади, перешкоджанні проведенню мітингів і демонстрацій. Це призвело до масових жертв серед учасників протесту в центрі Києва з 18 по 20 лютого 2014 року. І терористичного акту на вул. Інститутській.

У грудні 2014-го Служба безпеки України заявила, що Федчук взяв російське громадянство. У січні 2015 року його та колишнього заступника командира спецпідрозділу "Беркут" Сергія Кусюка помітили при розгоні протесту проти переслідування російського опозиціонера Олексія Навального на Манежній площі в Москві. Був у формі ОМОНу.

Досудове розслідування у цьому провадженні вже триває стосовно колишнього президента Віктора Януковича, екс-голови СБУ Олександра Якименка, його першого заступника Володимира Тоцького та колишнього заступника міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка.

Зараз ви читаєте новину «Влада кинула виклик Революції гідності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути