четвер, 02 квітня 2020 06:00

"Владу сприймають як спосіб стати багатим. Зеленський не змінив принцип її формування"

Автор: Тарас Подолян
  Політтехнолог Олексій Голобуцький: ”Поки існує міф, що Володимир Зеленський найпопулярніший в Україні політик, депутати його боятимуться”
Політтехнолог Олексій Голобуцький: ”Поки існує міф, що Володимир Зеленський найпопулярніший в Україні політик, депутати його боятимуться”

– Зеленський під час виступу в парламенті мав вигляд, ніби на ­шахті весь день працював. Видно, що домовлявся з депутатами, групами, щось обіцяв. Це важка робота, але він її виконав. Інакше це був би політичний кінець, – каже політтехнолог Олексій Голобуцький, 43 роки.

Ключові голосування "Слуги народу" не змогли провести без підтримки інших фракцій. Про які зміни у партії це свідчить?

– "Слуга народу" спочатку не мала жодної ідеології, крім Зеленського. У фракції люди з різними поглядами – Дубінський, Бужанський і, наприклад, Потураєв (телеведучий каналу "1+1" Олександр Дубінський називав "маразмом" гасло "Слава Україні" в армії. Максим Бужанський вносив законопроєкт про використання російської мови у ВР, відмовився вшановувати хвилиною мовчання пам'ять Героїв Небесної сотні. Микита Потураєв – експерт із комунікації, консультував Володимира Зеленського під час передвиборчої кампанії. – ГПУ). Політичну силу зібрали десь на основі лояльності до Зеленського, десь – до грошей і груп впливу. Результат очевидний. У критичний момент фракція не голосує як одне ціле.

Чому вплив президента на фракцію слабне?

– Зеленський так і не зрозумів, що державне управління – не просто виступати з відеозверненнями. Це серйозна робота, якої він не знає. Йому постійно потрібна допомога. А ті, хто поруч, вирішують особисті питання.

У нас владу сприймають як спосіб стати багатим. І Зеленський не змінив принцип її формування.

Чи збереже Зеленський вплив на фракцію?

– Президент поки що його має. Бо ніхто не знає, які в нього зараз рейтинги. Якщо соціологія покаже менше 30 відсотків підтримки, тоді все почне валитися. А поки є міф, що Зеленський найпопулярніший в Україні політик, депутати його боятимуться.

Багато залежить, якими далі будуть політичні домовленості.

Чи можлива нова коаліція у Верховній Раді?

– Коли ОПЗЖ голосує зі "­слугами" за міністра – це ситуативно. А в ЄС та партії Вакарчука збігаються позиції щодо банківської системи, землі, приватизації, багатьох ліберальних законів та реформ. Ці політсили поділяють те, що Зеленський пропонує суспільству. Тому спільні голосування не останні.

З іншого боку, в політиків є велике егоїстичне бажання відійти і подивитися, як Зеленський потоне з коронавірусом.

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко тиждень тому казала, що виходить з опозиції. А її фракція не підтримала ні "антиколомойський" закон, ні ринок землі. Чому?

– Щодо землі позиція Тимошенко не змінилася. Це її фішка – 20 років виступає проти зняття заборони на продаж. Навіть якщо розуміє, що це вчорашній день. На відміну від інших політиків, Юлія Володимирівна має ядро, свого виборця. Це дає можливість брати участь у політичній грі. Однак колишній прем'єрці треба обслуговувати електорат, який проти продажу землі. А підтримати Коломойського в такій ситуації для Тимошенко непогано. Подібні ситуативні альянси були й будуть ще довго. Ніби виглядають ворогами, а потім виявляються найближчими друзями.

"Антиколомойський" законопроєкт вдалося проголосувати. Що зіграло найбільшу роль?

– Якщо два місяці тому ще можна було говорити про різні варіанти, то зараз зрозуміло – дефолт можливий. У країни немає грошей. Економіка стоїть. Бракує серйозних резервів. І це голосування – як сигнал інвесторам, що ми не зовсім пропащі. Якби зараз МВФ нам відмовив, почався б економічний кінець, обвал гривні.

Коломойський втрачає вплив?

– У нього вплив – це "1+1" та депутати, яких контролює. Зеленський вимушений із ним рахуватися. Олігарх залишається впливовим в оточенні президента. Та Зеленський стає менше наївним. Розуміє політичну реальність – немає особистого, одні інтереси.

Рада провалила урядові зміни до бюджету, які мали дозволити створення стабілізаційного фонду для боротьби з коронавірусом. Чи підтримають їх за тиждень, як обіцяє прем'єр?

– Будуть домовлятися. У кожного в парламенті свої інтереси, пріоритетні галузі. Не проголосували, бо їх не узгодили. Тут доведеться, замість Шмигаля, знову Зеленському займатися переговорами.

Чому таким поспіхом змінили двох міністрів – ключових у час економічної кризи і пандемії?

– Є багато версій. Мовляв, міністри не хотіли працювати. Зараз іти на такі посади – політичне самогубство. Не порекламуєшся на тому, що ти міністр. Сьогодні це може стати останньою роботою у вищих ешелонах. Тому навряд чи Ілля Ємець сильно хотів займатися Міністерством охорони здоров'я.

Зіграла роль і відсутність чіткої кадрової політики. Не знаємо, якими критеріями керується Зеленський, що в його розумінні професіоналізм.

Хто може бути наступним на вихід?

– Хто завгодно. Головна проблема теперішньої влади – відсутність стратегічного мислення. Президенту було б вигідно, щоб Гончарук лишався прем'єром, весь попередній уряд працював і десь влітку його відправити у відставку. А зараз, коли вже новий уряд і міністри, це показує слабкість, що немає з кого вибирати. Не сприяє рейтингу Зеленського. Найближчі місяці кадрова політика президента буде хаотичною.

Уперше парламент провів три позачергові засідання і знову було нічне голосування. Що означає такий турборежим?

– Що в країні криза.

Зараз ви читаєте новину «"Владу сприймають як спосіб стати багатим. Зеленський не змінив принцип її формування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути