Ексклюзиви
понеділок, 26 грудня 2005 20:14

Візи до Євросоюзу стануть доступнішими і дешевшими

Сьогодні Європейський Союз має дати зелене світло для переговорів про спрощення візового режиму з Україною. Формальне рішення ухвалить Рада міністрів ЄС. Самі ж переговори розпочнуться за кілька тижнів.

Довжелезні черги біля посольств і консульств європейських країн свідчать, що в цьому зацікавлені сотні тисяч українців. Про спрощення візового режиму заговорили відразу після Помаранчевої революції. Відповідним пунктом тоді навіть доповнили План дій Україна—ЄС. Однак посол Європейської Комісії в Україні Ієн Боуг, 59 років, застерігає від надмірних очікувань.

— Не слід плутати терміни, — каже він.— Зараз багато хто говорить про лібералізацію візового режиму. Але переговори стосуватимуться лише спрощення процедур. Тобто йдеться про те, що отримувати візи буде простіше.

У перспективі нам світять менші черги і не така складна паперова тяганина

За інформацією "ГПУ", Брюссель може погодитися на безвізовий режим для власників українських дипломатичних паспортів. ЄС також готовий зробити дешевшими або й безплатними візи для певних категорій наших громадян. Отримання багаторазових віз можуть спростити для вчителів та учнів, журналістів, учасників програм студентських обмінів, культурних діячів, науковців, спортсменів, бізнесменів, держслужбовців та водіїв вантажівок, які їздять до країн ЄС. Власне, категорії громадян, як і конкретні ціни, будуть визначені вже під час перемовин. Також можлива уніфікація процедури відкриття віз в усіх посольствах ЄС в Україні. Зараз тут дуже відчутний різнобій.

Отже, в перспективі нам світять менші черги і не така складна паперова тяганина. Що ж до безвізового режиму, то розраховувати на нього поки що можуть лише власники диппаспортів.

— Скасування Євросоюзом віз для українців — питання років п"яти—семи, не менше, — переконаний Олександр Сушко, 32 роки, директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України. — Адже треба, щоб країна відповідала великій кількості вимог ЄС.

Угоду ж про спрощення візового режиму, за його прогнозами, можна укласти доволі швидко — за 4-6 місяців.

— Бо ми вже знаємо, приблизно чого можна очікувати. Це виписано в мандаті Європейської Комісії, яка безпосередньо вестиме переговори з Україною, — пояснює Сушко.

Ми можемо перетворитися на такий собі відстійник для азіатів

Інші компетентні співрозмовники стверджують, що позитивного результату можна досягти навіть до кінця року.

Та є одна велика проблема. Криється вона не в самій угоді про спрощення візового режиму, а в угоді про реадмісію. Європейський Союз  наполягає на одночасному їх укладенні.

Угода по реадмісію передбачає, що Україна забиратиме з ЄС тих нелегалів, які проникли туди з нашої території. Не було би проблеми, якби йшлося лише про українських громадян. Але через нашу територію до Європи намагаються потрапити індуси, в"єтнамці, китайці і інші. Саме тут і починається велика політика.

Річ у тім, що угоди про реадмісію Україна не має з Росією. Тобто ми не можемо повертати росіянам тих-таки індусів, в"єтнамців чи китайців, що прибувають до нас з її території. Якщо ж після укладення з ЄС угоди про реадмісію до нас звозитимуть і тих, що через Україну лише пробралися до Євросоюзу, то ми перетворимося на такий собі відстійник для азіатів.

— Уявіть собі, що на нашому західному кордоні затримали 100 індусів, — пояснили"ГПУ" в українських компетентних структурах. — Або ж нам повернули їх з території ЄС. Вони прибули до України з Росії, але повернути їй нелегалів ми не можемо — немає угоди. Посольство Індії також особливого бажання забирати своїх громадян зазвичай не виявляє. Тримаємо їх кілька місяців у таборі, а потім за законом змушені відпустити на всі чотири сторони. І все це — коштом нашого бюджету.

Укладати з Україною угоду про реадмісію Росія вперто не хоче. У Києві переконані: поміж іншим, щоб ускладнити рух України в бік Європи. Зокрема — відтягти укладення між нами та ЄС угоди про спрощення візового режиму.

Росія намагається відтягти укладення угоди про спрощення візового режиму між Україною та ЄС

Однак Київ твердо налаштований її підписати навіть за відсутності такої угоди з Росією. Тим більше, що ми вже маємо двосторонні реадмісійні угоди з Польщею, Угорщиною та Словаччиною. Якщо в цих державах Євросоюзу виявляють азіатів-нелегалів, то їх повертають в Україну. Та все одно торги із Євросоюзом щодо угоди про реадмісію необхідні, хоч це дещо й відтягне спрощення візового режиму з ним.

Візи для громадян країн ЄС Україна скасувала ще у травні. Але на майбутніх переговорах цей великодушний крок не позначиться.

— Природа міграції з України до ЄС і навпаки — дуже різна, — пояснює Ієн Боуг.

Мовляв, з України до Європи їдуть здебільшого, щоб там залишитися, а з ЄС до нас ніхто на заробітки поки що не рветься.

— Скасувавши візи для громадян ЄС, Україна вже отримує вигоди — побільшало туристів, бізнесменів, — вважає дипломат.

Справді, кількість приїжджих з Євросоюзу збільшилася після травня в 2,2 разу.

Росіяни виторгували візи по 35 євро
3 жовтня текст угоди про спрощення візового режиму та про реадмісію узгодила з Євросоюзом Росія. Підписати документ планують у грудні. Переговори тривали понад п"ять років.Угода стосується, насамперед, короткострокових віз. Москва і Брюссель домовилися, що розгляд заявок на їх отримання проводитиметься не довше, ніж за 10 днів. Зменшено кількість документів, необхідних для подання анкети. Суттєво знижено ціну візи: і для ЄС, і для Росії вона становитиме 35 євро. Близькі родичі, студенти та інваліди отримуватимуть візи безплатно.
Щодо багаторазових віз, то відтепер за спрощеною процедурою їх можуть отримати водії вантажівок, бізнесмени, студенти та журналісти. Для власників дипломатичних паспортів у Росії та ЄС візовий режим скасовано взагалі.
Щодо угоди про реадмісію, то перші три роки її положення не поширюватимуться на нелегалів із третіх країн та на осіб без громадянства. Наприклад, якщо китаєць потрапив до ЄС з території Росії, то вона не буде зобов"язана забирати його назад. Повертатиме тільки своїх. Щоправда, це — теоретично: за винятком Калінінградської області, Росія не має спільних з Євросоюзом кордонів. Тому, як правило, нелегали їдуть з Росії до ЄС через Україну або Білорусь.

Зараз ви читаєте новину «Візи до Євросоюзу стануть доступнішими і дешевшими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути