вівторок, 18 жовтня 2011 11:06

Виробників м'яса запрошують на добровільну перевірку

Щодня українці купують м'ясо, ковбаси і сосиски, але не завжди можуть бути впевнені в якості, говорить начальник управління громадського здоров'я та санітарно-епідемічного добробуту населення Мінохорони здоров'я Алла Григоренко. Цьогоріч в Україні сталося близько 10 спалахів харчових отруєнь. У них постраждали 785 осіб, більш як половина з них — діти.

У результаті перевірок з реалізації зняли 25 млн т м'ясної продукції. Саме тому Інститут споживчих експертиз разом із Міністерством охорони здоров'я і багатьма державними контролюючими структурами ініціюють незалежний аудит українських виробників м'яса.

До складу експертної групи, що разом робитиме перевірку м'яса, увійшли також представники Держспоживстандарту, Державної санепідемслужби, Укрметртестстандарту, Інституту екогігієни і токсикології ім. Mедведя, Технологічного інституту молока і м'яса, УкрНДІ "Ресурс". Вони гарантуватимуть незалежність і неупередженість під час досліджень.

— Ми запрошуємо всі підприємства до безкоштовної участі у нашому проекті, — каже директор Інституту споживчих експертиз Юрій Чорнобривець. — Вони мають відкрити нам двері для проведення професійних перевірок виробництва. Ми проведемо мікробіологічні дослідження повітря у цехах, змивів з рук і фартухів персоналу, тари, проконтролюємо виробництво найпопулярніших продуктів з усього асортименту виробника. Хочемо довести, що у нашій країні є компанії, які не бояться незалежних експертиз. Адже в Європі — це звичайна практика. Аудит плануємо завершити за півтора-два місяці. Результати оголосимо у пресі, навіть якщо вони будуть негативними.

Додає, що інститут досліджував якість товарів у крамницях. Останнє тестування охолодженого курячого м'яса показало, що певні відхилення від нормативів є в усіх зразках. У цьому не завжди винні лише виробники. Продукт може втратити якість під час транспортування і реалізації. Тому науковці хочуть порівняти результати перевірки виробництв із дослідженням товарів з роздрібної мережі, щоб виявити, на якому етапі цього ланцюга трапляються порушення.

— Загалом наш проект матиме позитивний характер. Ми назвемо кращі компанії. Бо ті, які виробляють продукти із явними порушеннями, ніколи не допустять нас до виробництва, — говорить Юрій Чорнобривець.

Директор Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування МОЗ Олег Швець вважає, що інформація, отримана в рамках проекту, значно спростить вибір людей під час купівлі улюблених продуктів:

— Компанії повинні конкурувати між собою. Своєю участю у нашому аудиті вони нададуть споживачу аргумент, що їхня продукція є безпечною та якісною.

Зараз ви читаєте новину «Виробників м'яса запрошують на добровільну перевірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути