вівторок, 06 вересня 2011 10:06

Вихід із харківських угод може призвести до імпічменту президента

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Україні не вдасться підписати восени угоду про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, уважає президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць, 46 років.

— Зараз усе свідчить про ізоляцію України з боку ЄС. Візит до польського президента Броніслава Коморовського був просто криком відчаю Януковича. Він почув від свого польського колеги все, що мусив почути, — на цей момент підписання ЗВТ бути не може.

Велика ймовірність того, що главу держави не запросять на саміт Східного партнерства у Варшаві. На 20 жовтня, окрім перемовин про ЗВТ, передбачена поїздка Віктора Януковича на килим до голови Єврокомісії Баррозу. Але якщо президента не запросять до Варшави, він не поїде і до Брюсселя.

Наприкінці жовтня має відбутися 18-й раунд перемовин щодо ЗВТ. За графіком, їх проводять по чотири на рік із весни 2008-го. Переговори відбуваються у закритому режимі. Це породжує чимало домислів і непорозумінь. Технічний процес перемовин, можливо, таки наближається до завершення. Але потім треба буде готувати всі документи. Цей процес не рухатиметься просто і швидко.

Євроінтеграційне питання зав'язане на справі Тимошенко. Європарламент заявив, що у переговорах із Євросоюзом українській владі ця справа не зашкодить. Тимошенко про це теж просила. Але Європарламент не бере участі у перемовинах про ЗВТ. Тому заява не має юридичної сили і юридичних наслідків. Євродепутати можуть тільки висловлювати політичні думки та рекомендації. До того ж на початку вересня вони планували ухвалити нову резолюцію по Тимошенко. Ймовірно, що ці дві ухвали суперечитимуть.

Інша ключова дата для Януковича — 15 жовтня. До того часу треба остаточно розв'язати газові питання з Росією. Президент на саміті Співдружності незалежних держав у Душанбе заявляє, що не дозволить Росії тиснути на Україну в газовому питанні. Так само казав Віктор Ющенко, слово у слово. У такій позиції Україна не вигравала. Ідея реструктуризувати "Нафтогаз" ні на що не впливає. За Європейською енергетичною хартією, Україна просто мусить розділити монополіста на кілька господарських структур, і якась із них усе одно буде правонаступницею укладених газових угод. Якщо їх розірвати, що буде з харківськими домовленостями щодо Чорноморського флоту? Денонсація, бо це наслідок газових угод. Але такий крок потягне за собою імпічмент Януковича, карну справу проти Азарова, Грищенка та інших підписантів. Бо це — зрада Батьківщини.

Цілком можливо, що 15 жовтня все закінчиться з Віктором Януковичем. На тлі виборчої кампанії у Росії події розгортатимуться набагато швидше. Зараз багато говорять про промову, яку готує Володимир Путін. Вона може бути такою суворою щодо України, як і щодо Грузії 2008-го. Тоді Януковича ніхто не захистить. Хоч зараз влада шукає маневру, як-от угода з видобувною кампанією "Шелл". Радше за все, "Шелл" подивиться на все це і вирішить зачекати. Переглядати  газову угоду треба було на початку весни. Зараз пізно, треба платити.

Зараз ви читаєте новину «Вихід із харківських угод може призвести до імпічменту президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

82

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути