вівторок, 08 травня 2012 10:47

"Від незалежного оцінювання залишиться тільки назва"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

15 травня розпочнеться зовнішнє незалежне оцінювання. Першим складатимуть тест із хімії. До 7 червня охочих протестують з російської мови, географії, математики, всесвітньої історії, іноземної мови, української мови та літератури, історії України, фізики та біології. Найбільша проблема цьогорічних тестів — недостатнє фінансування кампанії, вважає екс-директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, 57 років.

— Через брак коштів неможливо оплатити працю людей, які проводитимуть оцінювання — переважно вчителів. Це реальна загроза для того, щоб ЗНО було успішним, — каже Ігор Лікарчук. — Хтось може взагалі відмовитися працювати. Якщо їх примушуватимуть адміністративними заходами, ефективність такої роботи буде нульова.

Хвилює, що до процедури проведення ЗНО не внесли жодних змін упродовж двох років. Це означає, що люди, які хочуть знайти можливості обійти систему оцінювання, знайдуть їх. Народ у нас хитрий.

Відсутні різнорівневі тести. Приміром, однаковий тест із математики отримує той, хто йде на механіко-математичний факультет і на трудове навчання в педуніверситет. Однаковий тест з іноземної мови — для тих, хто вступає на іноземну філологію й історію. Це не нормально.

Також важко зрозуміти, чому перше тестування проводиться не з української мови? Як на мене, це робиться для того, щоб в абітурієнтів було якомога менше часу на подання апеляції та оскарження результатів.

Організатори тестування перестали орієнтуватися на запити випускників. Програми з усіх предметів з'явилися із запізненням. А з усесвітньої історії — лише на початку року, коли всі вже почали готуватися до тесту. Замість того, щоб надати абітурієнтам можливість ознайомитися зі зразками тестів у будь-якому зручному вигляді, їх пропонують придбати лише надрукованими на папері.

Наступна проблема — зниження ролі та значення ЗНО у вступній кампанії. Міністерство 2010 року дозволило подавати до вузів сертифікати з оцінювання з попередніх років. Це — ненормально. Такого не можна робити, бо щороку різна кількість учасників тестування, завдання, підходи до оцінювання. Також небезпечна ідея надати додаткові бали тим, хто навчався на платних підготовчих курсах. Виходить, хто має гроші, той купить собі курси, а з ними й додаткові бали. Це ставить дітей у нерівні умови.

Значення ЗНО перекреслюється майже нанівець у тих університетах, де є так званий творчий іспит. Далі: якщо до 2012 року Центр оцінювання якості освіти перевіряв і звіряв результати оцінювання й зарахування на навчання, то вже другий рік поспіль перевірка не проводиться. Отже, університети стали вільнішими в маніпуляції вступною кампанією. Із 2010 року немає жодного ректора, якого притягнули б до відповідальності за порушення умов вступної кампанії. Тоді як 2010-го деякі вузи навіть позбавляли ліцензій, а ректори отримали стягнення.

ЗНО є вагомим кроком у розвитку української освіти. Влада не може просто так його скасувати. Тому пішли шляхом зменшення ролі та значення тестування. Із часом від незалежного оцінювання залишиться тільки назва й воно відімре.

Зараз ви читаєте новину «"Від незалежного оцінювання залишиться тільки назва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути