Ексклюзиви
пʼятниця, 11 жовтня 2019 06:05

Вибори за мінським сценарієм стануть подвійною перемогою Путіна

Так звана "формула Штайн­маєра" викликала масу емоцій. Комусь згода Києва на неї здається фактом капітуляції. Інші вважають, що посипати голову попелом надмірно й передчасно.

З одного боку — Україна зробила крок у виконанні небезпечних для неї Мінських домовленостей. З другого — справді капітуляцією можуть стати наступні поступки.

По-суті, погоджений Києвом невеликий текст містить згоду на особливий статус окупованих нині територій. За умови проведення там чесних і демократичних виборів за українським законодавством.

Зрозуміло, що такі в ОРДЛО неможливі ні в наступні місяці, ні навіть роки. Справжні вибори можуть бути лише за повної деокупації тих територій і тривалого міцного контролю над ними з боку Києва.

Це розуміють і в Москві. Тому спроектованими в Кремлі Мінськими домовленостями передбачені не власне вибори, а їхня імітація. Не дивно, що спочатку її планували форсовано здійснити ще 2015-го. Імітація виборів має залишити при владі в ОРДЛО агентів Кремля — і, водночас, — отримати їх визнання Києвом і міжнародною спільнотою.

Своєю чергою, легалізація сепаратистів є ключем до всього іншого, передбаченого Мінськими домовленостями. Зокрема — щоб Київ фінансував зруйнований ­Росією регіон з українського бюджету.

Тож ключове питання на осяжне майбутнє — чи погодиться Зеленський на вибори, які ні за яких обставин не можуть бути чесними й демократичними?

Так, президент заявив, що "під дулами автоматів" і з неконтрольованим Україною кордоном голосування не буде. Однак важливі люди з команди Зеленського публічно озвучують плани провести вибори на окупованих територіях навесні наступного року. І це насторожує.

Поряд із фактом, що проведення в ОРДЛО реальних виборів неможливе, є ще один — імітація та її визнання призведуть до внутрішньої дестабілізації в Україні.

Це стало би безцінним бонусом для Кремля. Адже Путін отримає і легалізацію контрольованих ним сепаратистів, і смертельне для України внутрішнє протистояння. Новий Майдан буде незмірно жорсткішим і потужнішим за Революцію гідності.

У Зеленського вже є і ще буде багато причин відмовитися від нав'язаного Кремлем напрямку. Скажімо, після погодження Києвом "формули Штайнмаєра" у Москві заявили, що не можуть гарантувати роззброєння бойовиків. Тобто прямим текстом нагадали — "вибори" там мають бути саме такими, як запланувала Росія.

Поки що нова українська влада часом нагадує зомбі, які прямують у прірву. Хочеться сподіватися, що погодження "формули Штайнмаєра" не є підготовкою до очікуваних Кремлем кроків. Адже прірва Мінських домовленостей така очевидна.

Зараз ви читаєте новину «Вибори за мінським сценарієм стануть подвійною перемогою Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути