четвер, 01 квітня 2021 06:30

Повернути гроші Приватбанку зможе лише американське правосуддя

Автор: DUBILET_MY.UA
  Колишній голова правління Приватбанку Олександр Дубілет розмовляє з ексвласником установи Ігорем Коломойським
Колишній голова правління Приватбанку Олександр Дубілет розмовляє з ексвласником установи Ігорем Коломойським

29 березня Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук колишнього голову правління Приватбанку Олександра Дубілета, 58 років. Підозрюють у причетності до розтрати 8 млрд грн установи перед націоналізацією. Де він зараз, слідчим невідомо.

15 березня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала три підозри колишнім посадовцям у цій справі. Крім Дубілета — його заступникові Володимиру Яценку та керівниці міжбанківських операцій Олені Бичихіній.

— Дубілет в останній день перед визнанням Привату неплатоспроможним у грудні 2016-го спрямував до банківської установи однієї з країн ЄС листи з проханням погасити заборгованість двох великих агрокомпаній за раніше виданими кредитами з коштів Приватбанку. Гроші зберігалися на кореспондентському рахунку в цьому банку. Посадовці Привату підробили документи, — говорить керівник підрозділу детективів НАБУ Олександр Скомаров.

— Слідство має всі докази. Від підписання документів минулими датами до внесення фіктивних даних у бухгалтерську документацію, — каже Ірина Венедіктова, 42 роки.

23 лютого НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили трьом фігурантам цієї справи ще про підозру в розтраті 137 млн грн з Привату. Яценка тоді затримали в аеропорту "Бориспіль", посадивши літак, на якому він хотів втекти з країни. 25 лютого його випустили з-під варти за 52 млн грн застави. Місце перебування Дубілета й Бичихіної тоді не встановили. Надіслали підозри поштою.

У грудні 2016-го Приватбанк пере­йшов у власність держави. До цього з нього вивели щонайменше $5,5 млрд, підтвердила міжнародна детективна агенція "Кролл". 2017 року банк подав позов до Високого суду Лондона. Британці арештували активи колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова на $2,5 млрд.

— Справи підуть в українські суди. А там у нас закон не працює. Висока ймовірність, що винних не покарають, — каже економіст Андрій ­Новак, 48 років.

— Треба притягати до відповідальності весь ланцюг учасників. Не лише виконавців — директора, заступника й керівника департаменту. Замовники — це колишні власники. Співучасники — тодішня голова Нацбанку Валерія Гонтарева і президент Петро Порошенко. Без їхнього відома вивести багатомільярдні капітали з країни неможливо. Якщо цим займеться американське та європейське правосуддя, є шанси повернути кошти з конфіскованих активів (торік у грудні міністерство юстиції США подало позов про конфіскацію майна олігарха у штаті Огайо. Стверджують, що придбане за гроші, виведені з Приватбанку. Серед американських активів Коломойського та його партнерів — комерційна нерухомість, сталеливарні заводи, підприємство з виробництва мобільних телефонів. — ГПУ).

Зараз ви читаєте новину «Повернути гроші Приватбанку зможе лише американське правосуддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути