четвер, 21 травня 2020 07:36

Верховна Рада ухвалила "антиколомойський закон"

Автор: BBC.COM
  Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді закликав депутатів підтримати так званий ”антиколомойський закон”. 13 травня, Київ
Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді закликав депутатів підтримати так званий ”антиколомойський закон”. 13 травня, Київ

Верховна Рада 13 травня ухвалила законопроєкт про неповернення націоналізованих банків колишнім власникам. "За" проголосували 270 народних депутатів.

Закон передбачає, що колишні власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише грошима. Рішення суду не може стати причиною для повернення банку його ексвласникам. Ухвалення закону було умовою продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Під час голосування в залі був президент 42-річний Володимир Зеленський:

— Хочу, щоб ви підтримали цей законопроєкт. Він повинен захистити українську економіку.

30 березня парламент ухвалив документ у першому читанні. Після того до нього внесли 16 335 правок. Від фракції "Слуга народу" їх подали понад 13 тисяч. Фінансовий комітет Верховної Ради опрацював усі й рекомендував депутатам підтримати законопроєкт у другому читанні. На розгляд зауважень знадобилося чотири дні. Для скорочення процедури Рада змінила регламент. Це дозволило звести кількість правок до 200.

У грудні 2016 року уряд націоналізував Приватбанк. Аби втримати його дієздатним, держава витратила 155 млрд грн. Кожному українцю це обійшлося в 3,5 тис. грн, порахували в Нац­банку. Американська детективна компанія "Кролл" виявила, що до націоналізації колишні власники Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов завдали установі збитків на $5,5 млрд — майже 155 млрд грн.

— Остання вимога Міжнародного валютного фонду виконана. Тепер Україна може ­розраховувати на транш. Перший отримаємо за два-три тижні — 1,75 мільярда доларів. Ідеться про 3,5 мільярда цього року, — каже інвестиційний банкір Сергій Фурса, 37 років.

— Також зможемо залучити кошти й від інших кредиторів — Європейського Союзу, Світового банку.

Закон позитивно вплине на українську банківську систему. Але головний його ефект — унеможливлює повернення Приватбанку Ігорю Коломойському. Зникають ризики, що він міг би знову незаконно виводити звідти гроші українців. Приват — найбільший банк у державі. Його колапс відчув би кожен громадянин.

Навряд чи Коломойський отримає навіть компенсацію. Її може призначити тільки міжнародний аудит.

— Історія навколо Приватбанку не закінчується, — вважає політолог Олег Саакян, 25 років. — Дивитимемося ще два сезони з великою кількістю серій. Перший — оскарження "антиколомойського закону" в суді. Зокрема, Конституційному. Намагатимуться визнати нелегітимним усе — від процедури прийняття до його сутності. Другий сезон — фінансова компенсація. Закон залишає такий шанс. Коломойський зробить усе можливе.

Голосування за законопроєкт показало, що монобільшості не існує (документ підтримали 200 членів фракції "Слуга народу" із 254. — ГПУ). Вона остаточно розколота. Президент не може повністю розраховувати на свою фракцію у складних і чутливих політичних питаннях. Тепер Зеленський і його команда не зможуть приймати закони лише власними силами. Починається новий етап цього парламенту. Орієнтовані на Коломойського депутати відокремлюються в свою групу.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада ухвалила "антиколомойський закон"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути