Ексклюзиви
четвер, 13 грудня 2007 17:59

Вартість транзиту Україна зможе збільшити за три роки

 

Якщо порівняти 1993 рік і нинішній, то виходить: від транзиту газу Україна отримує менше, а платить за нього незрівнянно більше. Утім, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін, 51 рік, вважає таке порівняння некоректним.

Мовляв, 1993-го застосовувалися бартерні схеми. За транзит свого газу територією України Росія платила ним же — давала близько 30 млн кубометрів.

Віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко, 42 роки, нагадує — починаючи з 2006-го переговори щодо ціни на газ і транзитну ставку ведуться окремо.

— Вартість газу зростає в усьому світі, а ціна транзиту залишається стабільною, — продовжує Іщенко. — Теоретично Україна могла б її збільшити. Але є домовленості, що транзитні ставки на прокачування газу через нашу територію в Європу і на прокачування середньоазіатського газу для нас територією Росії будуть однакові.

На його думку, ситуація зміниться лише з 2011 року. Очікується, що тоді Україна перейде на середньоєвропейську ціну на газ. Тоді нам вигідніше буде перейти на прямі поставки "Газпрому" й купувати російське паливо на кордоні. Відповідно транзит для прокачування російського газу в Європу зможемо підвищити принаймні вдвічі.

Зараз ви читаєте новину «Вартість транзиту Україна зможе збільшити за три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути