четвер, 13 листопада 2008 20:10

"В України є можливості виграти на кризі"

  Елла Лібанова: ”Гроші з банків забирати не раджу — там хоча б  якийсь відсоток нараховують”
Елла Лібанова: ”Гроші з банків забирати не раджу — там хоча б якийсь відсоток нараховують”

Директор Інституту демографії і соціальних досліджень Елла Лібанова, 56 років, каже, що сьогодні у вимиванні з України робочої сили найнебезпечнішою є Росія.

Як вплинула криза на соціальну сферу?

— Минуло надто мало часу, щоб робити конкретні висновки. Ще немає змін у статистиці по безробіттю, спровокованих кризою соціальних конфліктів, масового невдоволення. Поки що ознак катастрофи я не бачу.

Але ж люди втрачають роботу...

— Фактичне безробіття справді зростатиме. Але людей переважно не звільнятимуть, а відправлятимуть в адміністративні відпустки, переводитимуть на скорочений робочий тиждень тощо. Так уже було в 1990-х. Роботодавці домовлятимуться з працівниками й профспілками, але намагатимуться зберегти персонал.

Як може допомогти держава?

— Можна було б запровадити допомогу з часткового безробіття. Так зробила, наприклад, Німеччина. Хоча б на рік-півтора, щоб підтримати людей.

А Фонд соціального страхування витримає?

— Якщо будуть масові звільнення й люди підуть за допомогою по безробіттю, тоді навряд чи. Але я не бачу підстав для такої ситуації. Навіть ті люди, яких уже звільнили, ще не стали на облік у центри зайнятості. Хоча я радила б це зробити. Отримаєте якісь гроші й допомогу в працевлаштуванні.

Чи може держава запобігти безробіттю?

— Може. Скажімо, зараз у складній ситуації будівельна галузь. А там одного зайнятого обслуговує ще п"ять-сім робочих місць в інших галузях — металургії,  хімічній промисловості, виробництві будматеріалів. Але ж Україна має готуватися до футбольного чемпіонату Євро-2012, відповідно багато будувати. Це треба робити через держзамовлення. А в умовах тендерів слід записувати, щоб на будівництва залучали лише українських робітників. Навіть якщо будуватиме закордонна компанія.

Електроенергія, газ, вода — мають бути дорогими

Чи більшатиме людей, що виїжджатимуть на заробітки за кордон?

— Цього року вперше провели повномасштабне оцінювання трудової міграції. За попередніми результатами, її обсяги не такі вже й великі: за кордоном працюють менше трьох мільйонів наших співвітчизників. При цьому пік міграційного відтоку до Європи вже минув. Сьогодні в переманюванні з України робочої сили набагато небезпечніша Росія. Якщо ціна на нафту триматиметься, то соціально-економічна ситуація там буде привабливою, та й мовного бар"єру немає. А Росія вкрай зацікавлена в додатковій робочій силі й у збільшенні населення. Тому саме вона, а не країни Євросоюзу, може "вимити" наші трудові ресурси.

Якою буде демографічна ситуація в Україні?

— Погіршуватиметься. Усе залежить від глибини й тривалості кризи. Якщо це затягнеться, то неминучими будуть депресія, спалах самогубств, розвиток алкоголізму, наркоманії, погіршення здоров"я населення, смертність. А от різкого падіння народжуваності не буде. Якщо збережуться виплати на дітей, то саме вони на тлі безробіття й безгрошів"я будуть стимулом для населення.

А що буде з пенсійним забезпеченням?

— Загалом середній розмір пенсій має становити 40 відсотків від середнього розміру зарплати. А сьогодні він 60 відсотків. Тобто без підвищення зарплат й мови не може бути про підвищення пенсій. Максимум — індексувати їх відповідно до інфляції. За останні кілька років пенсійні виплати надто розкрутили. І сьогодні не знають, як їх виплачувати. Отож зміцнити існуючу солідарну систему можна лише заморожуванням пенсій. Адже на підвищення пенсійного віку йти не хочуть — це не популярно.

Загалом зміни в соціальній сфері залежатимуть від поведінки економіки. До нас криза дійшла через фінансову сферу й металургію. Її продукцію перестали купувати на світовому ринку. Тобто ми кризу відчули через курс долара й припинення експорту металургійної промисловості. От поки що все.

В України є гарні можливості виграти на цій кризі. Скажімо, експортувати сільськогосподарську продукцію, маємо ж гарний урожай. Причому доцільно продавати не сировину, а готову продукцію. А ще зараз саме час провести реструктуризацію вітчизняної економіки. Давно говорять про те, що не можна тримати таку орієнтовану на експорт економіку. Багато в чому наші нинішні проблеми пов"язані з цим.

Звісно, у складному становищі опиниться середній бізнес. Малий мобільніший, він постраждає менше. Зазнає втрат сфера послуг: українці почнуть відмовлятися від багатьох речей. А от вартість житлово-комунальних послуг зростатиме незалежно від кризи. Думаю, ціни на газ теж. Але якщо держава хоче, щоб громадяни почали заощаджувати електроенергію, газ, воду — вони мають бути дорогими.

Бідних в Україні побільшає?

— Важко сказати. Бідність — це наслідок соціальної нерівності. Якщо залишать пропорційний прибутковий податок, не запровадять податок на нерухомість —  бідні й далі платитимуть стільки ж, як багаті. Це призведе до посилення розшарування суспільства й зростання бідності.

Хто не постраждає від кризи?

— Бюджетники: лікарі, вчителі тощо. Вони будуть бідними, як тепер, але роботу не втратять.

Як людям діяти в нинішніх умовах?

— Гроші з банків забирати не рекомендую. Там хоча б якийсь відсоток нараховують. Та й удома тримати заощадження небезпечно. Скуповувати долари теж не варто — раніше треба було, коли вони дешевшали. Гра на курсах валют — це не для бідних. Для неї потрібні великі капітали.

Також варто намагатися працювати на кількох роботах. Потрібно погоджуватися на будь-яку, навіть якщо вона не відповідає твоєму рівневі. Це тимчасовий крок, але зараз необхідний. А якщо назріла загроза звільнення, то не робити це за власним бажанням — бо так не отримаєте вихідної грошової допомоги.

Є притча про двох жаб, що потрапили в глечик із молоком. Одна одразу пішла на дно, а друга била лапками, збила масло й вибралася. От так треба й нам тепер. Бракує грошей — не купуймо, наприклад, готову буженину, краще приготувати самим. Так само в багатьох інших речах.

Безперечно, Україна від кризи зараз потерпає. Але це ще питання, скільки в нинішній ситуації зовнішніх факторів, а скільки внутрішніх.

І яких більше?

— Думаю, внутрішніх. Наші політики скористалися ситуацією й списали свої промахи на світову кризу.

Зараз ви читаєте новину «"В України є можливості виграти на кризі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути