пʼятниця, 25 лютого 2011 10:06

В Україні можуть відновити парламентську республіку

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

— Леонід Кравчук сам не знає, у що вв'язався. Хоча його мотивацію дуже легко зрозуміти, — коментує створення Конституційної асамблеї політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, 40 років. — Із  ідеєю Конституційної асамблеї він повертає себе в українську політику. Стає таким собі розважливим арбітром, до якого дослухаються і ставляться з повагою.

Мотивація нової влади менш зрозуміла. За рік вона забезпечила собі зручні й комфортні умови правління. Нова Конституція зараз їй ні до чого. Але три-чотири роки з цієї ідеї можна витиснути вигоду.

По-перше, розумні люди у середовищі Януковича розуміють, що прийшли не назавжди. Реформи дуже непопулярні. А тому шанси Віктора Федоровича стати президентом удруге 2015-го стрімко падають. Імовірно, коли Янукович переконається, що не зможе виграти виборів, новою Конституцією в Україні відновлять парламентську республіку. І коли новий Основний закон президент виноситиме на розгляд парламенту, це буде своєрідним хабарем депутатам, повноваження яких суттєво зростуть.

По-друге, команда Януковича боїться відповідальності за антиконституційні дії 2010-го. Нова ж Конституція перекреслить усе, й нікого не цікавитиме, що коїлося торік.

Можливо, за новою Конституцією Віктор Янукович спробує висуватися навіть на третій термін. Своїми діями влада вже довела, що від неї можна очікувати всього. Імовірності, що у проекті нового Основного закону передбачать збільшення терміну перебування президента на посаді, відкидати не можна.

Адміністрація президента безперечно братиме участь у розробці проекту. Це може викликати спротив у суспільстві. Громадянська асамблея України, яка займалася подібною діяльністю раніше, уже відмовилася співпрацювати з новоутвореною Конституційною асамблею, якщо АП чинитиме тиск.

Які розділи чинної Конституції залишаться, а які перепишуть, ідеологи Конституційної асамблеї не кажуть. Якщо її захочуть ухвалювати через референдум, то потрібно змінювати перші три статті,  "Загальні засади". Якщо їх переписати, тоді відкриється можливість змінити і конституційний, і державний лад, і державність мови, й інші питання.

Зараз ви читаєте новину «В Україні можуть відновити парламентську республіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути