вівторок, 04 квітня 2017 07:00

У Росії повстала школота

Автор: REUTERS
  Офіцер ОМОНу підніма­ється на ліхтарний стовп, аби затримати прихильників опозиції під час мітингів у Москві 26 бе­­резня 2017 року
Офіцер ОМОНу підніма­ється на ліхтарний стовп, аби затримати прихильників опозиції під час мітингів у Москві 26 бе­­резня 2017 року

На недавніх протестних мітингах у Росії майже не було політичних гасел. Щоправда, на деяких акціях лунало: "Россия без Путина". Але масової підтримки такий заклик не знайшов. Загалом ішлося лише про заміну корумпованих можновладців, а не про зміну системи влади.

Під час лютневої революції в Петрограді століття тому робітники виходили на вулиці з гаслами: "Свободи!", "Геть війну!" та "Геть самодержавство!". Після відречення царя від трону Тимчасовий уряд проголосив права і свободи громадян, зокрема й політичної діяльності.

Нині ж ми не почули, скажімо, вимог припинити війну на Донбасі чи повернути Україні Крим, зупинити політичні переслідування, забезпечити конституційне право на свободу слова, зібрань тощо.

Утім будь-які спроби демократизації імперій закінчуються їхнім розпадом. Так сталося з Росією 1917‑го. Тоді, скориставшись ­революцією, з неї вийшли Фінляндія, Польща і країни Балтії. Україна й Білорусь теж створили власні держави. Щоправда, не змогли їх вберегти від більшовицької навали.

1918-го виникла загроза розпаду Австро-Угорщини. Імператор Карл I закликав її народи згуртуватися й сформувати національні комітети порятунку. Та сформовані комітети перейнялися не зміцненням імперії, а створенням власних держав.

Отже, упровадження демократії для імперії подібне до смерті.

Це розуміють нинішні очільники Кремля. Тому намагаються придушити будь-які спроби протестів. Найбільшою несподіванкою для них став вихід на вулиці школярів і студентів. Їм відразу приклеїли ярлик: повстання школоти.

Ці молоді люди не ностальгують за СРСР, бо ніколи там не жили. Вони не знають, що таке ковбаса по 2,20 і талони на мило. Не розуміють, чому батьки фанатіють від "Кримнаш". Не дивляться "зомбоящик", а отримують інформацію з інтернету. Не бояться потрапити під поліцейські кийки. Мають свої закриті соціальні групи в соцмережах. Там є лідери думок, які збирають мільйони "лайків".

Молодь нудить від "вставання з колін" та брехні влади й дорослих. І найстрашніше для Путіна: вона не вважає розпад СРСР "головною гео­політичною катастрофою XX століття". Її взагалі не цікавлять кордони і заборони, приналежність територій — бо в інтернеті такого нема.

Нове покоління хоче свободи — думки, слова, самовираження, пересування. Це повстання школоти й може призвести до розвалу імперії.

Зараз ви читаєте новину «У Росії повстала школота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути