понеділок, 14 грудня 2009 18:13

Уряд забезпечив проведення Євро-2012

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Президент Європейського футбольного союзу Мішель Платіні (праворуч) вражений політичною волею українського Кабміну, яка зумовила високі темпи підготовки до фінальної частини чемпіонату
Президент Європейського футбольного союзу Мішель Платіні (праворуч) вражений політичною волею українського Кабміну, яка зумовила високі темпи підготовки до фінальної частини чемпіонату

Незважаючи на політичну і економічну кризу, уряду вдалося добитися рішення виконкому УЄФА про проведення Євро-2012 у чотирьох українських містах — Києві, Харкові, Донецьку та Львові. Фінал чемпіонату пройде на національному спортивному комплексі "Олімпійський".

Президент УЄФА Мішель Платіні, коментуючи це рішення, відзначив, що ще навесні мова йшла про те, що в кращому разі матчі Євро-2012 зіграють у двох українських містах.

Змінити ситуацію вдалося зусиллями уряду, представники якого на засіданні виконкому УЄФА переконали футбольних чиновників у тому, що Кабінет Міністрів України гарантовано виділить додаткові кошти для підготовки до чемпіонату.

— Якби українська влада не ухвалила цього рішення, Україна могла б бути позбавлена права на організацію чемпіонату, — визнає Платіні. Але представники Європейського футбольного союзу, що регулярно інспектують Україну, вражені політичною волею уряду, яка зумовила високі темпи підготовки до чемпіонату.

Про те, що відбувалося за кулісами засідання і які тонкощі української політики довелося пояснювати іноземцям, розповів президент Федерації футболу України Григорій Суркіс:

Деколи роман між політикою і футболом небажаний

— Зараз у нас дещо делікатний період. У січні президентські вибори, і вже розвернулася велика політична гра. Дозвольте сформулювати так: деколи роман між політикою і футболом небажаний.

Український "роман" вилився в піврічне протистояння навколо закону про виділення майже 10 млрд грн на підготовку до проведення Євро-2012.

Прем"єр-міністр привітала всіх уболівальників і громадян країни з переломним, знаковим рішенням УЄФА:

— Завдяки спільним зусиллям уряду, місцевої влади й інвесторів, Україна отримала право на проведення чемпіонату у всіх чотирьох містах, а фіналу — у Києві. Заради таких перемог потрібно було всій Україні днями і по ночах працювати. Думаю, що на цьому перешкоди не закінчаться, але тепер прогрес Євро-2012 не зупинити.

Юлія Тимошенко визнає:

— У цей важкий рік що-небудь профінансувати було важко. Кожна копійка була важливою, незважаючи на те, що президент скористався правом вето щодо закону про фінансування Євро-2012, виконком УЄФА ухвалив рішення про проведення чемпіонату Європи з футболу в Україні. І в цьому наша з вами перемога.

Рішення про проведення чемпіонату в чотирьох українських містах відіграє важливу роль у стратегічному розвиткові України.

Рівень проведення чемпіонату залежить від того, хто стане новим главою держави

— Євро-2012 створить необхідну інфраструктуру, яка залишиться нам на наступних 50 років не тільки в тих чотирьох містах, але і по всій Україні, — пояснює голова уряду.

Спортивний коментатор Ігор Мірошниченко вважає, що переломне рішення УЄФА було ухвалене завдяки зусиллям уряду і стало "кредитом на майбутнє для всіх українських політиків". За його словами, представники української еліти, чимало з яких уже втратили довіру цивілізованих країн, тепер мають можливість реабілітуватися, пройшовши випробування у вигляді підготовки до Євро-2012.

Поки що "іспит" склав уряд Тимошенко. Це було зрозуміло з виступу Григорія Суркіса перед виконкомом УЄФА. Він відзначив, що уряд у кризовий рік не тільки забезпечив усі проекти, пов"язані з проведенням чемпіонату, стійким фінансуванням, але і контролював хід робіт на всіх об"єктах.

— Окремим досягненням вважаю реалізацію урядом, міністерствами, містами рекомендацій щодо залучення досвідчених експертів для управління проектами створення і розвитку інфраструктури, — каже Суркіс. І додає, що "певний ризик несуть прийдешні вибори президента України", адже завершення підготовки до Євро-2012 і рівень проведення чемпіонату багато в чому залежать від того, хто стане новим главою держави.

Зараз ви читаєте новину «Уряд забезпечив проведення Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути