понеділок, 07 липня 2008 14:59

Уряд планує виділити вкладникам Ощадбанку 1,8 мільярда гривень

Уряд планує внести зміни до бюджету 2008 року. Робити це є сенс саме тепер, оскільки наступні два місяці інфляція буде низькою.

Крім передбачених безпосередньо в бюджеті антиінфляційних заходів, стримувати подорожчання урядові допомагатиме зміцнення гривні, непоганий цьогорічний урожай і ті заходи впливу на ринок, які вже використовувалися Кабміном. Зокрема, інтервенції Держрезерву й використання імпортно-експортних важелів.

Звичайно, з точки зору боротьби з подорожчанням найпривабливішою виглядає пропозиція Нацбанку — доходи бюджету збільшити на 30,4 млрд грн, але не чіпати видатків. Але це, по-перше, невигідно громадянам — їхні доходи залишаться непроіндексованими. По-друге, це може дещо загальмувати економічне зростання. До речі, прогноз росту ВВП у бюджеті залишено на рівні 6,8%, і, з огляду на нинішню позитивну динаміку, це цілком реалістичний показник.

Водночас відкоригований урядовий прогноз інфляції на 2008 рік залишається доволі оптимістичний — 15,9%. Очевидно, Кабмін розуміє, що досягти його буде доволі непросто. Утім, уряд робить це радше для того, аби не плодити додаткових інфляційних очікувань населення та бізнесу. Вони, за підрахунками експертів, додають до загального рівня інфляції ще додатково приблизно 2%.

Наполягає Кабмін і на збільшенні соціальних виплат

Уряд планує збільшити видатки, але водночас створює антиінфляційні стимули. Зокрема, планує зменшити дефіцит держбюджету на 0,3% ВВП. Також з огляду на дорожчання продуктів харчування уряд пропонує спрямувати значні кошти на підтримку сільгоспвиробників. Наприклад, на здешевлення кредитів для аграріїв, на дотації під посіви цукрового буряку й тваринництво.

Наполягає Кабмін і на збільшенні соціальних виплат. Звісно, це несе певні інфляційні ризики. Але, по-перше, уряд повинен це зробити, оскільки в Україні діє Закон "Про індексацію грошових доходів населення". По-друге, на підвищенні соціальних виплат у зв"язку з інфляцією також неодноразово наполягав президент Віктор Ющенко. По-третє, уряду необхідно продовжувати процес виплат вкладів Ощадбанку СРСР. 6 млрд грн уже виплачено готівкою, але не виконано другу частину — 12 млрд грн. Їх мали отримати з позапланових надходжень від цьогорічної приватизації та спрямувати на взаємозаліки вкладників по поточних платежах за житлово-комунальні послуги. Але приватизацію нині заблоковано. Парламент відмовляється змінити главу Фонду держмайна, а президент перешкоджає призначенню тимчасового керівника цієї структури. Щоб хоч якось розблокувати процес виплат компенсацій, уряд пропонує в оновленому бюджеті виділити на це ще 1,8 млрд грн.

До того ж майже половина з 30,4 млрд грн має піти на інвестиційні програми. Передусім і уряду, і Україні загалом в найближчі три місяці необхідно продемонструвати активну підготовку до Євро-2012. Тому більше 1 млрд грн планують додатково спрямувати на ремонт доріг. Частина коштів піде також на інфраструктурну розбудову тих областей, де проходитиме чемпіонат. Зокрема на добудову аеропортів.

Зараз ви читаєте новину «Уряд планує виділити вкладникам Ощадбанку 1,8 мільярда гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути