вівторок, 10 серпня 2010 04:59

Уряд не бачить стратегії розвитку нафтогазового сектору

Чергового підвищення тарифів на газ для населення ще на 50% слід чекати 1 квітня 2011-го. Це передбачено меморандумом між українським урядом і Міжнародним валютним фондом.

— Ціна зростатиме кожні півроку, доки не зрівняється вартість сировини вітчизняного видобутку та імпортованої, — каже керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар, 46 років. — Оскільки підвищення цін контролює МВФ, то це яскраво свідчить, що уряд не бачить стратегії розвитку нафтогазового сектору. Він використовує ситуативні підходи, продиктовані політичними міркуваннями. Інша річ, що це розходиться з його заявами після підписання харківських угод. Уряд тоді запевняв: гроші від оренди Севастополя Чорноморським флотом стабілізують ціну на газ.

У принципі, вимоги МВФ обґрунтовані. Про паритет цін на імпортний і вітчизняний газ він говорив ще попередникам Миколи Азарова. Тому українці тепер платять за популістську політику всіх урядів, включаючи і два кабінети Віктора Януковича. Така собі іронія історії: той, хто найбільше опирався підвищенню тарифів, тепер змушений це робити.

Далі все піде по ланцюжку, знову зростуть комунальні тарифи. Вершина безумства уряду в такій ситуації — за рахунок бюджетних коштів далі субсидувати житлово-комунальний сектор. І така ситуація повторюватиметься ще не раз, бо підняття тарифів нічого не принесе без системної реформи енергетичного сектору і галузі теплокомуненерго. У реформуванні зроблено тільки перший крок — прийнято Закон про засади функціонування ринку газу. Але бюрократія може знівелювати всі його переваги, бо економічна система залишається олігархічною.

Зараз ви читаєте новину «Уряд не бачить стратегії розвитку нафтогазового сектору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути