вівторок, 12 березня 2019 07:50

Укроборонпрому призначили міжнародну перевірку

Рада нацбезпеки й оборони ухвалила рішення провести міжнародний ­аудит Укроборонпрому на екстреному засіданні 6 березня. Також доручила Генпрокуратурі, Службі безпеки, Антикорупційному бюро й Держбюро розслідувань перевірити факти корупції в оборонних закупівлях.

— Проситиму допомогу уряду в проведенні прозорого аудиту, — говорить під час засідання президент 53-річний Петро Порошенко. — Наглядову раду Укроборонпрому треба розширити представниками Північноатлантичного альянсу. Нам нічого ховати від партнерів. Це пришвидшить досягнення підприємствами необхідних для вступу в НАТО стандартів.

— Уряд України має провести аудит Укроборонпрому і розсекретити накази, — каже посол США в Україні 60-річна Марі Йованович 5 березня. — Закривати очі на корупцію в оборонному секторі — означає виривати з рук відважних воїнів України їжу, медичну допомогу та зброю.

Колишній перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський, імовірно, отримав відкат за постачання деталей для літаків АН-26, повідомили журналісти програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" 4 березня. 2016–2017-го Укроборонпром, за даними журналістів, закупив російські запчастини за завищеною ціною. Україні вони обійшлися у 14,38 млн грн, хоча Москва продала за 2,3 млн грн. 80% авансу поділили ймовірні учасники схеми. $30 тис. отримав Олег Гладковський, $10 тис. — теперішній директор Укроборонпрому Павло Букін, який тоді очолював Укрспецекспорт. Ще $46,6 тис. забрали на двох син Олега Гладковського Ігор і його друг Віталій Жуков.

— Рішення РНБО про аудит до виборів втілювати не почнуть, — каже глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин ­Бадрак, 50 років.

— Цьому передуватиме обговорення, як на практиці виглядатиме перевірка. Якщо її робитиме іноземна компанія, питання — наскільки глибокий аналіз може бути, щоб це не зашкодило Україні та не порушило закон про державну таємницю. Якщо перевірку проводитиме українська структура, результати можуть бути необ'єктивними.

Усього державне оборонне замовлення для армії торік сягало 18 мільярдів гривень. Його реалізацію неможливо проконтролювати. На сто відсотків перебуває під грифом "таємно". Суспільство, експерти не можуть впливати на рішення, як витрачати ці гроші. В Укроборонпромі одноосібно вирішують, чим мають користуватися наші військові. Ці повноваження потрібно передати уряду.

Треба розсекретити частину оборонних закупівель. Ми не можемо відкрити все. У стані війни це зашкодить. Наприклад, варто сказати, що придбали 10 танків, але не уточнювати, якої моделі. Також не можна відкривати інформацію про наші технічні розробки — ракет, бойової техніки. Так відбуваються держзамовлення країн НАТО. В них є відкрита процедура обговорення, прозорі тендери. Маємо прагнути до цього.

Зараз ви читаєте новину «Укроборонпрому призначили міжнародну перевірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути