середа, 17 жовтня 2018 07:55

Українську помісну церкву створять до кінця року

— 25 років тому вірили, що в Україні буде одна автокефальна церква. Нарешті підходимо до цього. Віримо в завершення цієї справи. Бо з нами Бог, — каже предстоятель Української православної церкви Київського патріархату 89-річний Філарет 11 жовтня.

Цього дня розпочали надання автокефалії Православній церкві України. Тобто статусу помісної — самокерованої, незалежної частини Вселенської православної церкви. Таке рішення ухвалили після триденного засідання Синоду Вселенського патріархату в Стамбулі.

Заслухали доповіді архієпископа Даниїла Памфілонського та єпископа Іларіона Едмонтонського. У вересні вони приїхали до Києва як посланці Вселенського патріархату. Мали координувати спілкування між представниками трьох православних церков — Київського та Московського патріархатів й автокефальної.

Синод визнав незаконним загарбання Київської митрополії Російською православною церквою 1686 року. Також зняв анафему з патріарха УПЦ КП Філарета і предстоятеля Української автокефальної церкви Макарія. Визнав їх канонічними. Відповідно відновив сопричастя їхніх вірних із Константинопольською церквою.

— Анафему на мене наклала Російська православна церква (1997 року; 1992-го — позбавила сану. — ГПУ). За те, що ми висловили бажання мати в Україні автокефальну церкву, незалежну від Москви. Тоді якраз Україна стала самостійною державою, — згадує патріарх Філарет. — Я не раз звертався до Вселенського патріарха. Тепер рішення прийнято. Таїнства, які здійснювали за час свого служіння я та єпископи УПЦ Київського патріархату, визнаються дійсними. Можемо об'єднатися з архієреями Московського патріархату, які цього захочуть. І з автокефальною церквою. Тепер ми, архієреї всіх трьох церков, є законними, канонічними, благодатними.

Процес об'єднання буде швидким. Домовимось, коли скличемо собор. Зробимо це найближчим часом. Він обере предстоятеля-патріарха. Після цього буде рішення Вселенського патріарха про надання томосу українській церкві.

Москва хоче, щоб було протистояння. Ми не допустимо його. Об'єднання проходитиме на добровільних началах. Прагнемо, щоб українська церква служила нашому народу. Захищала українську державу від зовнішніх ворогів.

У відповідь на рішення Синоду Вселенського патріархату Російська православна церква заявила, що розриває євхаристійне спілкування — єдність із ним. Це рішення ухвалили 15 жовтня на Синоді в Мінську.

— Константинополь ухвалив катастрофічні рішення для всього світового православ'я, — заявив прес-секретар патріарха Кирила священик 36-річний Олександр Волков. — Легалізація розколу зумовить подальші сумні кроки, які змушена буде зробити російська церква.

В УПЦ Московського патріархату вважають, що на Вселенського патріарха Варфоломія треба накласти анафему.

— У найближчі тижні має відбутися собор в Україні, — каже релігієзнавець Олександр Саган, 51 рік.

— Затягування гратиме на руку Москві. До кінця 2018-го повинні вирішити це питання, щоб не входити з ним у виборчий рік. Найближчими днями пройдуть консультації. 9 листопада почнеться наступний Синод Вселенського патріархату, на якому можуть підписати томос (указ про автокефалію. — ГПУ). Доти добре було б мати предстоятеля об'єднаної церкви. Наш собор голосуватиме за кандидатів. Троє лідерів вийдуть у другий тур. Далі — ще одне голосування.

Російська церква реалізує свої погрози?

— Тоді вона стане розкольницькою. Розірве спілкування з рештою православного світу. 1996 року вже пробувала шантажувати Константинополь. Повністю розірвали євхаристійне спілкування. А за кілька місяців росіяни попросили про переговори й виконали всі поставлені перед ними умови.

Як це вплине на українських вірян?

— Київський патріархат із Московським помінялися місцями. Рішенням Константинополя українська територія відновлюється в складі Вселенського патріархату. Отже, перебування тут структур МП неузгоджене, неканонічне. Частина українців захоче бути у визнаній церкві. Однак багато прихожан перебувають під впливом російської пропаганди. До того ж маємо кілька мільйонів етнічних росіян. Деякий час вони триматимуться Московського патріархату. Злиття буде поступовим. Із кожним роком все більше і більше.

Що має зробити влада, щоб процес становлення Української помісної церкви був безболісним?

— Верховна Рада повинна прийняти законопроект №4128 щодо зміни підлеглості релігійними громадами. Він дасть чіткий механізм передачі майна при зміні юрисдикції. А також ввести в дію закон №5309, відповідно до якого УПЦ МП має змінити назву. Вона не є автономною чи автокефальною. Отже, у найменуванні має вказувати свою належність. Це може бути екзархат Московського патріархату в Україні.

Спецслужби повинні нейтралізувати провокаторів, яких вистачає на нашій території. Вони закликатимуть захоплювати приміщення, лаври, іншу нерухомість.

Російський патріарх Кирило прямо заявляв, що без нашої історії не бачить своєї церкви. Хоче тягти свою минувшину з дніпровської купелі. Реальна історія Московської патріархії скорочується на півтисячоліття. До 1448 року, коли вони самовільно розділили Київську митрополію й утворили Московську.

Андріївську церкву віддадуть Вселенському патріархату

Президент Петро Порошенко запропонує передати в постійне користування Вселенському патріарху Андріївську церкву в столиці. Законопроект подасть до Верховної Ради найближчими днями, каже 16 жовтня представник глави держави в парламенті 52-річна Ірина Луценко.

— Святий Андрій свого часу хрестив Україну. Це буде символічний жест єднання з Матір'ю-церквою, — говорить Луценко. — Президент просить усі фракції підтримати цей законопроект.

Зведений 1762 року храм належить до Української автокефальної православної церкви. Входить до складу національного заповідника "Софія Київська".

Зараз ви читаєте новину «Українську помісну церкву створять до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути