пʼятниця, 10 грудня 2010 09:30

Українська влада підлаштовується під Китай і Росію

Українські дипломати в Осло проігнорували церемонію вручення Нобелівської премії миру китайському дисиденту Лю Сяобо. Захід не відвідали представники ще 18 країн, серед яких Китай, Росія, Казахстан, Колумбія, Туніс, Саудівська Аравія, Пакистан, Сербія, Ірак, Іран, В'єтнам, Афганістан, Венесуела, Філіппіни, Єгипет, Судан, Куба та Марокко.

Така поведінка серйозно послабить не лише позиції України, а й тих країн, які обстоюють її права в ЄС, вважає директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва 37-річний Олександр Сушко:

— Це так звана політика багатовекторності, яку український уряд чомусь вважає раціональною. Вона призводить до суттєвих іміджевих та репутаційних втрат нашої держави. Уряд вважає, що таким чином вони покращують відносини з більшою кількістю країн. Безумовно, у випадку з ігноруванням церемонії визначальну роль зіграв прямий тиск Китаю на всі посольства, розташовані в Норвегії та на уряди відповідних країн. Отже, тут усе зійшлося. У Києві пояснили, що посол брав участь у якомусь терміновому засіданні в Україні. Ця неправдива інформація ще більше посилила негативний присмак від цієї історії.

Маємо типову і традиційну солідарність авторитарних країн, незалежно від форми правління та місцезнаходження. Вони знають, що в будь-який момент можуть опинитися на місці Китаю. І вже їхніх правозахисників нагороджуватимуть в усьому світі. Тож, такі країни можуть діяти навіть не зговорюючись, за природним інстинктом. Безумовно, Україна ще не зайшла так далеко, як Китай, але симпатії нинішнього уряду не викликають сумніву. Вони  хотіли б мати подібну систему.

Процедура нагородження передбачає присутність дипломата будь-якого рангу з посольства. Нобелівський комітет дуже чітко це роз'яснив. Є частина посольств, що через відсутність посла направляють іншого дипломата. Ніхто не заважав посольству України в Норвегії вчинити так само. Отже, відповідь цілком очевидна.

Відтепер намагання нашої влади, щоб Україну сприймали як європейську країну зазнає дуже серйозного виклику. Бо країну, яка системно в багатьох принципових питаннях виступає, як держава третього світу, так будуть і сприймати. А позиції тих держав, що вважають Україну європейською, послаблюватимуться з кожним подібним кроком.

Зараз ви читаєте новину «Українська влада підлаштовується під Китай і Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути