середа, 30 червня 2010 00:30

Україна входить у нову хвилю кризи

Про зростання вітчизняної економіки кажуть в уряді: внутрішній валовий продукт за п"ять останніх місяців збільшився на 6,1%, а промислове виробництво — на 12%.

— Якщо порівнювати з попереднім роком, коли було найбільше падіння, то зростання є, — зауважує економічний експерт Борис Кушнірук, 44 роки. — Це наслідок пожвавлення ситуації на світових ринках, зростання попиту на продукцію металургії, хімії та сільського господарства.

Однак у квітні–травні насправді відбулося зниження промислового виробництва порівняно з попередніми місяцями відповідно на 1,8 відсотка та 2,4. Якщо травневе падіння можна пояснити меншою кількістю робочих днів, то квітневе свідчить про тенденцію: ми входимо в нову хвилю кризи. Але не загальноєвропейської, а суто української. Обсяги продажу товарів і послуг на внутрішньому ринку споживання не зростають. Виробники змушені скорочувати випуск продукції, бо замість повернення податку на додану вартість уряд видає експортерам податкові облігації з п"ятирічним терміном погашення. Через це великі аграрні компанії, скажімо, перестали вирощувати соняшник.

Зараз ви читаєте новину «Україна входить у нову хвилю кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути