Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2022 00:45

Україна почне визволяти території

— Найбільш імовірний сценарій — Україна почне визволяти території, а Росія у відповідь намагатиметься перевести це в позиційну війну. Зараз ми у стані захисту, але все йде до того, що боронитися муситиме Російська Федерація. І, можливо, навіть намагатиметься вийти з війни через переговори, — каже політолог 47-річний Олександр Палій.

Посадовці й аналітики Заходу розглядають три основні сценарії війни Росії проти України. Перший: РФ зможе поступово захоплювати нові й нові території в Луганській і Донецькій областях. Другий: жодна зі сторін не матиме змоги просуватися і тягнутиметься позиційна війна місяцями чи навіть роками, з великими втратами для обох сторін та наслідками для світової економіки. Третій: Росія змінить цілі, заявить, що досягла, чого хотіла, і спробує підготувати ґрунт для завершення бойових дій. Останній вважають найменш ймовірним, ідеться в матеріалі Сі-Ен-Ен.

Якщо Росії вдасться закріпитися на загарбаних територіях, у Сполучених Штатах Америки побоюються, що Путін почне використовувати їх як плацдарм для подальшого наступу вглиб України. РФ у війні за Донбас — у вигідніших умовах за рахунок кількісної переваги сил. Проте після тяжких боїв із великими втратами з обох сторін може відчуватися брак особового складу. Росія могла втратити до третини наземних сил. Їй буде важко досягти серйозних здобутків без повної мобілізації, а це Путін вважає небезпечним для себе, пише видання.

— Судячи з позиції західних країн, зокрема США, щодо надання додаткового озброєння Українській армії — недалеко час, коли Росія не зможе наступати й перейде до оборони, — додає Палій.

— Звісно, вона не завершить війну й ще довго стрілятиме ракетами по Україні. Але її наступальні дії ставатимуть усе слабшими й безнадійнішими. Думаю, вони намагатиму­ться зафіксувати свої загарбання.

Щодо кількості артилерії, авіації та ракетного озброєння перевагу поки що має РФ. Але водночас в України скоро з'явиться артилерія, що буде точніша за російську. Вийде так, що один "Мерседес" буде проти трьох "Жигулів". І він буде на нашому боці.

— Не погоджуюся з жодним зі сценаріїв. Вони виведені лабораторно. Не включають цілої низки контекстів — внутрішньополітичних у Росії та війни РФ — Захід. Жоден із них не відповідає на питання "А що нам робити?" Тоді навіщо вони взагалі, — говорить політолог Олег Саакян, 27 років. — Побудовані з позиції, що робитиме Росія. Для визначення ймовірності будь-якого сценарію треба розуміти, як діятиме західний світ і Україна. І що буде, коли поставки зброї нашій державі збільшаться відповідно до її запитів.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Україна почне визволяти території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути