Ексклюзиви
четвер, 01 жовтня 2020 07:06

Україна не визнала Лукашенка президентом Білорусі

23 вересня в мінському Палаці Незалежності провели таємну інавгурацію самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. На церемонії були вищі посадовці, депутати, члени Ради Республіки, діячі науки, культури та спорту. Її вперше в історії країни не анонсували.

Поклавши праву руку на Конституцію, Лукашенко виголосив присягу білоруською мовою. Підписав акт про її прийняття. Голова Центральної комісії Білорусі з виборів і республіканських референдумів Лідія Єрмошина вручила йому посвідчення президента, повідомив телеканал ОНТ. За законом, інавгурацію повинні показувати в прямому ефірі національних телеканалів, але трансляції не було.

Після новин про інавгурацію білоруси вийшли на вулиці. Силовики затримали понад 200 учасників акцій. Протести тривають із 9 ­серпня. Мітингувальники вимагають відставки Лукашенка й нових виборів. 26 і 27 вересня в Мінську виходили по 100 тис. осіб. Акції поновилися по всій країні. Правозахисна група "Весна" опублікувала імена 350 затриманих за вихідні. З початку демонстрацій схопили понад 10 тис. людей, за даними опозиції.

38-річна Світлана Тихановська після інавгурації оголосила себе єдиним лідером, обраним білоруським народом. Закликала Францію взяти на себе функції посередника в протистоянні.

— Це криза авторитарної влади, яка не може прийняти логіку демократії. І яка утримується силою. Лукашенку доведеться піти, — каже французький президент 42-річний Еммануель Макрон.

Латвія та Естонія розширили санкційні списки проти оточення Лукашенка. До переліку персон нон-грата внесли 101 та 98 посадовців відповідно. США, Велика Британія і Канада теж готуються запровадити санкції.

Євросоюз, США та Канада не визнали легітимність Лукашенка. Привітали з інавгурацією його лише глави Туркменістану і Китаю.

"Україна ніколи не втручалася у внутрішні справи Білорусі й завжди підтримуватиме білоруський народ. З огляду на хід виборчої кампанії та подальші події, сьогоднішня "інавгурація" Лукашенка не означає його визнання легітимним главою держави", — говорить український міністр закордонних справ Дмитро ­Кулеба, 39 років.

На наступний рік перенесли форум регіонів України та Білорусі, який мав пройти в жовтні у Гродно. На нього планував їхати президент Володимир Зеленський.

— Добре, що ­Україна не визнала Лукашенка, як і Євросоюз, — каже експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 50 років. — Ні зустрічей, ні розмов телефоном Зеленського і Лукашенка не буде. Але це не виключає контактів між міністерствами закордонних справ чи посольствами. Уряди можуть підписувати торговельні угоди. Можлива спів­праця окремих регіонів і прикордонне співробітництво. Економіки невизнання поки що не стосується. На Мінські переговори також не вплине. Вони й без того відбуваються по інтернет-зв'язку. Про інше місце, назву чи зміну формату можуть домовитися після пандемії коронавірусу. Швидше за все, наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Україна не визнала Лукашенка президентом Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути