вівторок, 01 липня 2008 16:09

Україна не може запровадити подвійне громадянство

Литовський сейм узаконив подвійне громадянство. Правом на його отримання зможуть скористатися вихідці з Литви та їхні нащадки, що проживають у країнах-членах Європейського Союзу та НАТО. А також вислані з країни або ж ті, хто залишив її ще до встановлення там радянської влади.

Політолог Олександр Дергачов, 57 років, ці кроки Литви вважає нормальним, цілком у дусі об"єднаної Європи явищем.

— Для країн Балтії одразу після здобуття незалежності важливим було зміцнювати інститут громадянства в країні та об"єднувати націю, — нагадує експерт. — Особливо враховуючи наявність у країнах значної російськомовної меншини. Нині Литва вступила до Євросоюзу, де подвійне громадянство є поширеним. Тому і вдалася до такого кроку.

Подібно до литовців, багато українців проживають у США, Канаді, європейських країнах. Тож Україна могла б також надати можливість цим людям бути українськими громадянами.

— Україна цього не може зробити, — каже Олександр Дергачов. — Важко буде ухвалити відповідний закон. Литовська схема в нас не діє. По-перше, Україна не є членом об"єднаної Європи. По-друге, механізм подвійного громадянства в нас використовуватиметься виключно в політичних цілях.

Україна, вважає Олександр Дергачов, могла б вирішити це питання шляхом укладання двосторонніх угод з окремими країнами. Він зауважує, що питання подвійного громадянства загалом одразу впирається в російський чинник — Україна ризикує отримати в себе значну кількість громадян Росії.

Зараз ви читаєте новину «Україна не може запровадити подвійне громадянство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути