неділя, 15 липня 2007 17:21

Українсько-російський чемпіонат із футболу неможливий

В українських засобах масової інформації обговорюють нібито  підтримку керівником УЄФА Мішелем Платіні ідеї проведення спільного чемпіонату України й Росії з футболу. Про це він, мовляв,  сказав колишньому президентові УЄФА Леннарту Юханссону — а той у свою чергу поділився цим з одним журналістом. Подібне обговорення ще раз доводить повну некомпетентність практично всіх, хто береться в нас писати про футбол.

Бо ж досить один раз подивитися в статут Міжнародної федерації футболу (ФІФА), аби переконатися, що спільний футбольний чемпіонат двох або кількох країн неможливий у принципі. Більше того, ФІФА зобов"язує регіональні асоціації, зокрема і УЄФА, "забезпечувати недопущення формування міжнародних ліг або інших подібних об"єднань клубів або ліг без її згоди і без схвалення ФІФА". Отож навіть якщо припустити можливість того, що УЄФА все кине й почне "пробивати" через  Міжнародну федерацію футболу спільні українсько-російські змагання — що на практиці нереально — то згідно зі статутом ФІФА відомству Платіні треба буде "стежити за тим, аби такі змагання не порушували хід національних змагань у національних федераціях". Тобто міфічний спільний чемпіонат України й Росії не повинен, згідно зі статутом ФІФА, порушувати? хід чемпіонатів України й Росії.

Зовні це схоже на передвиборні виступи окремих політиків

Тож кому було потрібно починати обговорення заздалегідь нереального і нікому не потрібного проекту якраз перед стартом 17-го чемпіонату України? Робити це замість того, аби рекламувати свій чемпіонат і закликати народ на трибуни стадіонів і до екранів телевізорів?

Зовні це схоже на передвиборні виступи окремих політиків, які регулярно згадують у цей час про дружбу з Росією та статус російської мови. Різниця ж полягає у тому, що згадані політичні гасла хоча б теоретично можна втілити коли-небудь у життя. У футболі ж об"єднання з Росією можливо лише в одному випадку — коли наша держава стане частиною Росії або навпаки. Таким чином заклики до проведення спільного чемпіонату України й Росії по футболу протирічать Конституціям одразу двох держав, зазіхаючи на їхню територіальну цілісність. І повинні каратися згідно з відповідними статтями Кримінального кодексу. То, може, краще спочатку статут ФІФА уважно почитати, аби до криміналу не дійшло?

Зараз ви читаєте новину «Українсько-російський чемпіонат із футболу неможливий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути