вівторок, 02 жовтня 2012 00:45

Українці стають більшими реалістами

 

— Виборці зазвичай дуже приземлені і хочуть бачити від депутатів щось корисно-конкретне для свого округу чи особисто для себе. Це нормально, — вважає політолог Валерій Бебик, 53 роки.

— Основна функція народних депутатів — писати закони, робити депутатські запити і лише потім лобіювати інтереси свого регіону. Коли складають бюджет, депутат може "вибити" фінансування для якогось міста чи села. Наприклад, на розбудову інфраструктури водопостачання, проведення газу чи реконструкцію школи. Звичайно, потрібно робити це без порушень. Не так, як спікер Володимир Литвин: кинув 100 мільйонів на свій округ, піарився за рахунок народно-бюджетних коштів, а інші райони залишаються без коштів.

Виборців цікавлять не лише конкретні речі. Вони звертають увагу на те, чоловік це чи жінка. Обирають більше чоловіків. Думають, що ті краще працюватимуть. Західну Україну незмінно цікавить патріотична позиція кандидатів, його думка щодо мови, національної безпеки, державності. Тому всі кандидати там люблять Україну. На Сході панує соціальний популізм — зарплати, пенсії, пільги. Люди вірять періодами в "ефективного менеджера", періодами — в "команду міцних господарників". Залежно від того, кого треба обирати на виборах. Але це одна психологічна модель поведінки, просто вона міняється від виборів до виборів.

Люди голосуватимуть за тих, хто проклав асфальт у провулку чи оновив поштові скриньки в будинку. Є небезпека, що такі глобальні речі, як реформи, загубляться у вирі комунальних проблем. Логіка людей така — Верховна Рада нічого не робить, то хай нам бодай асфальт покладуть. При цьому виборець не розглядає як реформаторів і партії. Щодо них є ще більша розгубленість, ніж щодо мажоритарників. За якусь людину проголосувати легше, ніж за партії. Є конкретна обіцянка конкретної людини. А з партією складніше. Усі вони й політична ситуація загалом виглядають дуже одноманітно. І Партія регіонів, і "Батьківщина" торгують голосами. Комуністи пустили на передвиборну кампанію шалені кошти. Люди це бачать. УДАР Кличка і "Україна-Вперед!" Королевської відіграють роль нових політичних сил. Але це також стара ніша. У нас на кожних виборах є нова політична сила, яка займає третє місце.

Загалом українці стають більшими реалістами. Їх цьому вчать політики. Якщо вони використовують виборців, то чому б людям не використати кандидата в депутати чи президенти?

Зараз ви читаєте новину «Українці стають більшими реалістами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути