Ексклюзиви
середа, 18 квітня 2012 00:45

Українців відучили проявляти ініціативу

 

— Відвідування церков є одним із показників релігійності, — каже релігієзнавець 55-річна Людмила Филипович. — Є такий термін — "воцерковленість". Це приналежність до певної громади та спільне релігійне життя з нею. Люди Центру, Сходу та Півдня України не воцерковлені. Можуть бути глибоко віруючі, але не виявляти це зовні. А для справжнього християнина замало віри в Бога. Він має ділами підтвердити її.

У Європі показники відвідування церков подібні до українських. Через це вивільнюються величезні сфери життя. Замість релігійності Старий світ сформував регулятор — громадянське суспільство. Люди створюють організації, виходять на спільні акції. Наш народ відучений від проявів ініціативи. Навіть на суботники виганяли з-під палиці. Людина воліє подивитися церковну службу по телевізору, ніж зібратися до храму. В чому ми добре гуртом реалізуємося? Ну хіба що в співанні пісень.

Питання, як церкві подолати пасивність людей і стати їм цікавою. Є вдалі приклади. Буває, починають працювати із дітьми 2-3 років. Їм пропонують табори, недільні школи. Там вислухають, посприяють, знайдуть заняття — наприклад, допомогти нужденним. Знаю житомирського священика, який не може утримувати недільну школу — так багато до нього приходять людей. Це колосальна жертовна праця. Вимагає від священика бути особистістю і прикладом у житті. Такі люди рідко трапляються.

Зараз ви читаєте новину «Українців відучили проявляти ініціативу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути