Ексклюзиви
вівторок, 25 січня 2011 04:30

"У зоні ризику може опинитися пшениця"

Автор: фото: Віталій ІВАНЧЕНКО
  Микола Дорофєєв
Микола Дорофєєв

За рік гречка подорожчала у роздрібній торгівлі з 8 грн/кг до 18. Фермер Микола Дорофєєв, 72 роки, із райцентру Кам'янка на Черкащині вважає, що проблему дефіциту крупи можна вирішити цього року:

— Розмови про змову монополістів — це дурниці. Яка може бути змова, якщо ту ж гречку не сіють. Її нема. Востаннє в Кам'янському районі цю культуру сіяв я, 2008 року. Порівняно з кукурудзою і соняшником, прибутки від гречки мінімальні. На гектарі пшениці отримав майже 2000 гривень прибутку, на гречці — 700. Тому і відмовився.

Чому в інших державах прибутки приносять не лише ріпак і кукурудза?

— По перше, там держава допомагає хліборобам. В Європі на гектар ріллі  дають до 300 євро дотації. Звісно, за таких умов і прибутки будуть непогані. По-друге, там планують, що сіяти. І чого і скільки вирощувати, доводять до виробника не наказами, а пільгами. Кредити під символічні відсотки дають на техніку, здешевлюють посівні матеріали на певні культури.

Теперішня вартість спокусить хліборобів до сівби гречки?

— Не думаю, що тут усе вирішуватиме ціна. Гречка — специфічна культура. Під неї треба налаштовувати сівалки. Це додаткова морока, втрата часу. Потім її треба скошувати й чекати, доки висохне у валках. Як підходить час молотити, то починають збирати соняшник, кукурудзу. Попит на той же соняшник стабільний, росте щороку. А вигадувати щось на гречці, прогнозувати кон'юнктуру ринку в Україні — річ ризикована.

Як вийти із цієї ситуації?

— Залишилося два місяці до сівби. Протягом цього часу уряд купує у Китаю чи Росії районоване насіння гречки і дає хліборобам під оплату з майбутнього врожаю. Крім того, планує, скільки треба площ під гречку й виділяє хоча б по тисячі гривень дотації на гектар посівів. У масштабах держави вийде мізерна сума, декілька мільйонів. І все: хлібороби задоволені, у магазинах недорога гречка, і держава не тратить валюту на купівлю крупи. Але таких планів від уряду не чути.

Можливі стрибки цін на інші культури?

— У зоні ризику може опинитися і пшениця. Там прибутки значно менші, ніж на кукурудзі, ріпаку чи соняшнику. Держава має стимулювати вирощування менш рентабельних культур. Прибутки — річ необхідна, але у продовольчій безпеці у нас щороку аврал. Соняшником півсвіту завалили, а картоплю купуємо в Єгипті.

Зараз ви читаєте новину «"У зоні ризику може опинитися пшениця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути