Ексклюзиви
четвер, 03 квітня 2008 18:55

"У таборі Солженіцин став агентом КГБ і доносив на українців"

  Левко Лук’яненко: ”Російська інтелігенція хотіла модернізувати імперію, але ніколи не бажала розвалити її”
Левко Лук’яненко: ”Російська інтелігенція хотіла модернізувати імперію, але ніколи не бажала розвалити її”

У середу Держдума Росії ухвалила заяву щодо Голодомору 1930-х. Вона заперечує, що це був геноцид українського народу. Приблизно таку ж точку зору висловив і колишній в"язень ГУЛАГу російський письменник Олександр Солженіцин. Він назвав українське трактування голоду спробами посварити "рідні народи" Росії та України. Голова Асоціації дослідників Голодоморів і теж колишній політв"язень Левко Лук"яненко, 79 років, вважає тих, хто заперечує Голодомор, продовжувачами більшовицької системи.

Що думаєте про заяву російської Держдуми?

— Вона свідчить, що російська політична еліта не відмовилася від великодержавницької ідеології й продовжує виношувати плани повернення України під владу Москви. З 1992 року наша асоціація зібрала багато доказів геноциду українства. Це свідчення людей, які постраждали від Голодоморів 1932–1933-го та 1946–1947 років. Це документи різного рівня — від центрального до районного, а також численні газетні публікації тих часів. Усе це незаперечно свідчить, що створення голоду було цілеспрямованою політикою керівництва Російської імперії під назвою СРСР.

Останніми роками і в нас, і за кордоном вийшло чимало книг і збірників документів про Голодомори. Їх достатньо бодай проглянути, щоб зробити висновок: організовані голоди були спрямовані на знищення української нації. І ті, хто нині заперечують Голодомор і геноцид українців, є продовжувачами більшовицької системи.

Олександр Солженіцин побував у сталінських таборах, довго жив на Заході. Чому ж у нього таке ставлення до Голодомору?

— Це одна з особливостей російської інтелігенції. Упродовж історії Росії від Івана Грозного у ній існувала прозахідна течія. Її представники завжди хотіли трохи модернізувати імперію, щоб наблизити до Європи. Але ніколи не бажали розвалити її. Солженіцин теж належить до таких. Він був незадоволений комуністичною диктатурою, хотів, щоб Росія була християнською державою. Але всі інтелігенти "великої й неподільної" завжди сходилися в одному: Росія має залишатися імперією. І ніякі національно-визвольні рухи народів України чи Кавказу не можна підтримувати. Навпаки, треба придушувати.

Коли Солженіцин потрапив у табір, там половина в"язнів були борці за волю України — вояки ОУН і УПА. Він став агентом КГБ, втесався в довіру українців, які готували повстання. Потім доніс. Їх усіх розстріляли.

Як Україні домогтися визнання Голодомору геноцидом в ООН?

— Завдання держави та її дипломатії — якомога більше перекладати документів про Голодомор різними мовами світу, видавати їх на Заході, поширювати по лінії ЮНЕСКО, через громадські організації, діаспору. І таким чином впливати на свідомість людей в інших країнах.

Зараз ви читаєте новину «"У таборі Солженіцин став агентом КГБ і доносив на українців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути