вівторок, 04 грудня 2007 18:19

У Харкові УПА вважають союзницею Гітлера

30 листопада Харківська обласна рада визнала ОУН-УПА "воюючою стороною на боці фашистської Німеччини". Про це йдеться в спеціальному зверненні. Мовляв, ОУН-УПА на території Харківської області "використовувалася під час Другої світової війни проти Радянського Союзу та держав антигітлерівської коаліції".

Заступник директора Інституту історії НАН України Станіслав Кульчицький, 69 років, називає цю заяву звичайним політиканством та історичною безграмотністю.

— ОУН-УПА не могла бути союзником Німеччини, — пояснює. — Гітлер ніколи б не допустив того, щоб у нього були непідконтрольні йому військові установи. Уся територія Східної Європи для цієї людини була своєрідним "життєвим простором німецького народу". Єдина велика Німеччина для Гітлера існувала від Криму до берегів Балтики. Тобто про жодний союз Гітлера з ОУН-УПА не може бути й мови.

У своєму зверненні Харківська обласна рада також закликала владні органи "не допускати героїзації ОУН-УПА та демонтувати пам"ятні знаки, присвячені профашистським угрупованням". В ініціюванні цих процесів депутати звинуватили президента України Віктора Ющенка.

Такі звернення звучать абсурдно та ідіотично

На думку першого заступника голови Харківської обласної організації Української народної партії Віктора Козоріза, 40 років, усе це робиться задля максимальної поляризації людей.

— Це вже далеко не перша така спроба Харківської облради, — згадує він. — Практично кожна її сесія супроводжується подібними заявами. Вони намагалися прийняти таке звернення ще під час минулого засідання ради. Проте тоді їм для цього не вистачило одного голосу.

На думку Віктора Козоріза, населення на таке вже не реагує:

— Жителі Харківщини все це сприймають як діагноз облради та її керівників. Усі вже знають стиль і методи їхньої роботи. Адже такі звернення не містять жодних прийнятних аргументів чи фактів, а тому звучать абсурдно та ідіотично. На кшталт попередніх заяв про російську мову чи проголошення Харківщини зоною, вільною від НАТО.

Станіслав Кульчицький переконаний — про історію радянських часів треба дискутувати, проте не в такий спосіб.

— І президент тут ні до чого, — зауважує він. — Коли створювалася ця історія, вона вже була сфальсифікована.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові УПА вважають союзницею Гітлера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути