вівторок, 28 лютого 2017 06:10

У фермера і селянина одна доля — або остаточна погибель, або заможне життя

Український народ довели до зубожіння злодії-можновладці. Щоразу хитро обманюючи та підкупляючи виборців, вони понад 20 років поспіль обираються до влади і грабують країну. Однак причина не тільки в підлості політиків чи масовій простодушності або дрібному користолюбстві українців. Але й у небажанні пересічних громадян розглядати особисті інтереси крізь призму загальних та поєднувати їх. Відтак, суспільство не протистоїть політичним аферистам — і вони роблять все, що забажають.

Приклад: фермери й селяни мають діаметрально протилежні позиції щодо доленосного для них і загалом для країни питання — скасування так званого мораторію на обіг земель сільськогосподарського призначення для товарного сільгоспвиробництва, тобто пайових земель.

Фермери і селяни — одна соціальна група. У них мали б бути спільні пріоритети. Але потворні політико-правові реалії в країні розводять їх по різні боки барикад.

Асоціації фермерів категорично проти зняття заборони на вільне відчуження селянами земельних паїв. А селянам давно остогидло почуватися пригнобленими плебеями з обмеженими конституційними правами. Знаю це зі спілкування з тисячами таких землевласників. І жодні соціологічні дослідження, проведені "на асфальті" або висмоктані з пальця недолугі чи замовні "експертні думки", не доведуть, що в ХХІ столітті українські селяни хочуть бути безправними рабами.

Прагнення селян позбутися гнітючого обмеження права розпоряджатися землею зрозуміле. Вони хочуть мати законну можливість за потреби (а така є в більшості) продати або закласти її за достойну ціну. Не кажучи вже про те, що по-людськи не бажають бути ураженими в конституційних правах.

Добре знаю й думку фермерів — протилежну селянській. Їхнє бажання зберегти мораторій теж зрозуміле. Фермери бояться — абсолютно обґрунтовано — залишитися без орендованих у селян земель. Адже вони не зможуть конкурувати з олігархами чи іноземцями у викупі паїв.

Зараз "мораторій", чинний закон "Про оренду землі" й тотальна корупція в органах влади не дають можливості селянам розірвати договори оренди, навіть якщо недобросовісний орендар порушує умови угоди. Тобто господарями ситуації є фермери. Та вони залишаться безпорадними, коли селяни отримають змогу продавати землю фінансово потужнішим скупщикам. Тож і намагаються фермери відстрочити важкі для себе часи, навіть усупереч інтересам односельчан.

А між тим у такий спосіб "боротьби за виживання" відтермінувати крах українського дрібного й середнього фермерства не вдасться. Він може початися вже в поточному році й завершиться дуже швидко.

Пишу про це з великою гіркотою, але це правда — фермерів очікує повне розорення, щойно "мораторій" буде скасовано. А це станеться за лічені тижні. І не через затвердження закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", як мало би бути відповідно до Земельного кодексу і як всі й очікують. Це відбудеться за інших правових підстав — унаслідок визнання антиконституційною заборони на відчуження землі, встановленої п. 15 Перехідних положень Земельного кодексу.

Таке рішення буде винесено Конституційним судом найближчим часом. Не тільки тому, що "мораторій" насправді антиконституційний — в Україні таким є мало не все законодавство. Ще й тому, що "зверху попросять" КС цього разу поступити по закону.

Упевнений, уже попросили. Подання народних депутатів до Конституційного суду щодо визнання п. 14 і п. 15 Перехідних положень Земельного кодексу України неконституційними вже прийнято КС до розгляду, і його вердикт не забариться. Тому що нинішні клани при владі дуже хочуть чимскоріше заволодіти якомога більшою кількістю не тільки так званих державних, але й селянських, у тому числі орендованих фермерами, орних земель. А "мораторій" перешкоджає.

"Мораторій" щезне, однак владний і привладний олігархат не обійдеться без закону "Про обіг землі сільськогосподарського призначення". Вони не звикли заробляти в умовах конкуренції. Їм потрібні інструменти легкого дерибану. А ще краще, щоб можна було вкрасти в повній відповідності до закону, як це вже робиться в Україні понад 20 років.

Вони собі, коханим, і переважні права пропишуть, і блакитну мрію корупціонерів — "прозорі аукціони", і права іноземців на купівлю землі — як для власних офшорів, так і для подальшого вигідного перепродажу. І навіть "у законний спосіб" відберуть у фермерів та селян сотні тисяч гектарів роздержавлених сільгоспземель колективної власності. І ще багато чого іншого на свою потребу настругають. Написаний гройсманівською земельною мафією вщент злодійський законопроект №5535 і розгорнута нею ж всеукраїнська шахрайська кампанія "громадських слухань" є тому прямим підтвердженням.

Мафія пре до своєї шкурної мети, як танк. А декілька представників фермерства з різних боків намагаються докричатися до нього про якісь там свої вимоги!

Хлопці, отямтеся! До вас ніхто не дослухається до тих пір, поки не підніметеся на захист селянської долі разом із селянами! А селянин приєднається до протесту тільки тоді, коли зрозуміє, що цього разу його не дурять і що йдеться про його власну долю й майбутнє його дітей.

За умови впровадження гідного закону "Про обіг землі сільськогосподарського призначення" антагонізм між фермером і селянином у безпросвітному нині сільському житті щезає. Вони стають партнерами, з'являється перспектива виживання й розвитку, можливість протистояти олігархату. Залишилося тільки отримати такий закон. І ним може стати мій законопроект №5535–1, зареєстрований у Верховній Раді 28 грудня 2016 року.

Не полінуйтеся, зайдіть на офіційний сайт Верховної Ради, уважно прочитайте. У моєму законопроекті є все, що потрібно і селянам, і фермерам.

Пропоную негайно зібратися в Києві, всебічно обговорити кожну статтю законопроекту №5535–1. За потреби — вдосконалити, перетворити його у справді народний, і об'єднаними із селянами силами добитися прийняття цього закону. Не дамо владі здійснити їхню злочинну оборудку.

Зараз ви читаєте новину «У фермера і селянина одна доля — або остаточна погибель, або заможне життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути