середа, 25 січня 2012 09:57

У Європі Україна мала би бути п'ятою чи шостою

2050 року найбільшу економіку світу матиме Китай, прогнозують дослідники з британського банку "ЕйчЕсБіСі". На перші позиції Піднебесну виведуть ліберальні реформи, розпочаті у 1980-х. Питання лише в тому, коли Китай посуне з першої сходинки США.

Лідерами темпів зростання стануть Філіппіни, Перу та Україна, передбачають британці. Потенціал України у високому освітньому рівні громадян, можливості створення сприятливого інвестиційного клімату через запровадження прозорої судової системи. Це має компенсувати негатив від зменшення населення країни на 9 млн, уважають науковці.

"Є два шляхи забезпечення економічного зростання, — йдеться у доповідній записці дослідників. — Перший — зростання кількості населення та частки працездатних людей. Другий — підвищення продуктивності праці робітників. Велике значення для останнього мають такі чинники, як доступ до освіти, демократичність уряду й верховенство права".

— Немає чого радіти з позицій України в четвертій десятці. У Європі ми мали би бути п'ятими чи шостими й конкурувати з Францією, Італією. 1991-го, за дослідженням ООН, Україна мала сьому економіку світу. Російську вони розцінювали як п'яту. Подальша економічна деградація нівелювала ці показники, — говорить економіст Андрій Новак, 38 років. — Проте Україна залишається найпотенційнішою країною Європи. Бо є природні, трудові, науково-виробничі й фінансові ресурси. Біда наша в тому, що ми ці ресурси не можемо реалізувати в економічне благо для себе. У нас будь-який уряд далі року наперед не дивиться. За таких умов неможливо говорити про довгострокові проекти, далекоглядне планування тощо. Та ж економіка Китаю розвивається 25-літніми періодами, японська — семирічними, радянська економіка розвивалася п'ятирічками. А в нас — рік.

Британці застерігають, що великий розмір економіки чи темпи її зростання не означають високий рівень життя громадян країни.

Зараз ви читаєте новину «У Європі Україна мала би бути п'ятою чи шостою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути