Ексклюзиви
вівторок, 03 квітня 2012 00:30

"У БЮТ уже намітилися процеси деморалізації"

Автор: фото з сайта www.unian.net
  Володимир Бондаренко: ”Треба було надихнути людей на нову боротьбу”
Володимир Бондаренко: ”Треба було надихнути людей на нову боротьбу”

У п'ятницю у Києві відбувся з'їзд "Батьківщини". На ньому оголосили, що в партію вливається "Народна самооборона" Юрія Луценка.

— "Батьківщині" це об'єднання потрібно, щоб показати — вона здатна рости, розвиватися, приєднувати й поглинати інші опозиційні структури, — говорить керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 47 років. — А "Народна самооборона" після відходу основного спонсора Давида Жванії фактично перестала собою щось представляти. Залишалося тільки влитися в потужнішу політичну структуру, забронювавши кілька місць у майбутньому виборчому списку. Востаннє "Народна самооборона" як активна політична сила виступала на місцевих виборах у Києві. До Київради не пройшла. Це стало останнім тривожним дзвінком.

Які висновки зробити з послання Юлії Тимошенко до учасників з'їзду?

— Вона зрозуміла, що опозиційним силам треба припинити чвари між собою і негайно об'єднуватися. Хоча це й означає квиток на війну з владою. Тимошенко розуміє, що партія відрізана від фінансових ресурсів, тому закликає до самопожертви, використовує революційно-романтичну семантику. До виборів влада робитиме все, щоб перекрити фінансування опозиції як ізсередини країни, так і з офшорів. Так колись вчинили з "Громадою" Павла Лазаренка.

Чому вийшла затримка з об'єднанням "Батьківщини" й "Фронту змін"?

— Арсеній Яценюк — потенційний кандидат у президенти на виборах 2015 року. Його влаштує об'єднання з "Батьківщиною" лише за умови, що саме його кандидатуру підтримає партія. Поки що таких гарантій нема. Тому Яценюк лишає поле для маневру й спробує грати роль не опозиції до влади, а альтернативи їй — як колись Ющенко Кучмі. Для більшості виборців це привабливіше, бо вони не підтримують жорстку конфронтаційність, а воліють голосувати за здоровий глузд, здорову альтернативу. Українці звикли до диванної, а не вуличної політики. Поки їм не наступили на мозоль, вони пробують обрати з двох зол менше.

Чому так терміново провели з'їзд?

— Це був крок до мобілізації своїх партійців. Бо в БЮТ уже намітилися процеси деморалізації. Треба було надихнути людей на нову боротьбу. Аби показати міжнародну підтримку, запросили послів інших держав. Щоб продемонструвати велику лаву опозиції, дали слово для вітання представникам різних партій. Весна — це час постановки завдань. До того ж після об'єднання Партії регіонів із "Сильною Україною" треба було зробити хід у відповідь і створити інформаційний привід. Хоча опозиція має сама формувати порядок денний у політиці, робити ходи на випередження, а не плестися у хвості за партією влади.

Зараз ви читаєте новину «"У БЮТ уже намітилися процеси деморалізації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути