Ексклюзиви
четвер, 08 грудня 2011 08:40

Третина дітей приходять до школи голодними

17% українських школярів вживають потрібну кількість фруктів, 22% — овочів. Такі результати дослідження Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка спільно з ЮНІСЕФ і Міністерством охорони здоров'я.

— Дві третини школярів снідають у будні. На вихідних — 83 відсотки опитаних. Це тривожний факт. Виходить, третина дітей приходять до школи голодними, — коментує результати дослідження директор Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування Олег Швець, 40 років. — Людина, яка не снідає, на обід чи вечерю з'їдає значно більше, ніж потребує організм. Порушується регуляція голоду і насичення. Це створює умови для появи зайвої ваги.

Цільні злаки і необхідну кількість молочних продуктів постійно вживає лише кожен третій. Близько 13 відсотків їдять рибу — це дуже мало. Іще менше — рослинну їжу: овочі, фрукти.

У школі діти харчуються лише раз на день. Решту потреб у їжі задовольняють за рахунок того, що їм дали батьки, або купляють за кишенькові гроші. Обидва ці варіанти потребують контролю. Не слід привчати дітей до бутербродів з ковбасою, краще покласти у сумку фрукти й горіхи. Харчування у фаст-фуді не є проблемою, якщо дитина купує салат, а не смажену картоплю. За нашим опитуванням, так школяр зробить чотири рази з п'яти.

Забороняти улюблені страви дитині не слід. Краще розвивати здорову звичку: корисним продуктам — пріоритет, а ті, що дають "пусте" задоволення, обмежувати. Наприклад, солодощі — не більше 10 відсотків раціону.

Чимало людей переоцінюють користь фруктових і овочевих соків. Так, одна склянка замінює цілий фрукт або овоч. Але сік не дасть необхідних харчових волокон — важливого елементу рослинної їжі. Варто також пити компоти й узвари.

Дитина за день має вжити:

500 г овочів і фруктів

150 г каші

150 г хліба з цільного зерна

200 г сиру чи йогурту

150 г м'яса, риби або яйце

1 склянку молока

 

Зараз ви читаєте новину «Третина дітей приходять до школи голодними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути