Ексклюзиви
неділя, 15 жовтня 2006 14:51

Третейський суд вирішить справу за два місяці

Міністерство юстиції зареєструвало черговий третейський суд — при Асоціації юридичних фірм. В Україні нині близько 80 таких судів. Багато фахівців упевнені, що майбутнє саме за ними.

Ще 2004 року Верховна Рада ухвалила закон "Про третейські суди". За обопільною згодою до них можуть звертатися як юридичні, так і фізичні особи. Експерти кажуть, що вигідніше звертатися саме до третейського суду, а не до державного. Насамперед тому, що там набагато швидше розглядають справи.

— У державному суді існує аж чотири інстанції розгляду спорів, — коментує старший партнер юридичної фірми "Ільяшов і партнери" та голова Третейського суду при Асоціації юридичних фірм Роман Марченко, 31 рік. — Будь-яка з них здатна передати справу на новий розгляд. Потім суд може змінювати рішення за появи нових обставин. І так далі.  Не дивно, що розгляд справ розтягується на три-чотири роки.

У третейському ж суді правосуддя вершиться максимум два місяці: практично немає судової бюрократії. А ухвалене рішення є остаточним, ніхто не має права його оскаржувати. Згідно із законом, сила рішення третейського суду така ж сама, як і рішень державних судів.

По-друге, підкупити третейських суддів практично неможливо.

— Для третейського суду запрошують відомих юристів, — пояснює Роман Марченко. — Це забезпечені люди, у них є постійна високооплачувана робота. Тобто судді третейського суду дуже дорожать своєю репутацією. На них не діють ані телефонні дзвінки, ані хабарі.

У США в таких судах розв"язується 80 відсотків судових спорів

У класичному третейському суді справу розглядають троє суддів. Кожна зі сторін самостійно обирає собі по одному. А потім вже ці двоє разом обирають третього, який би міг вирішити, за потреби, суперечки між ними. Таким чином формуються два голоси проти одного, після чого ухвалюють остаточне рішення.

Зрештою, третейський суд насамперед намагається помирити обидві сторони. Тут, каже віце-президент Гільдії юристів та голова Київського третейського суду Павло Куфтирьов, 25 років, немає атмосфери конфлікту.

Третейські суди можуть розглядати будь-які цивільні та господарські справи. Наприклад сімейні спори, якщо між подружжям укладено шлюбний контракт. Однак такі суди не мають права займатися кримінальними справами та тими, де однією зі сторін є орган державної влади чи місцевого самоврядування.

— Зараз у третейських судах дуже популярні справи, пов"язані з правом власності на майно та землю, — зауважує Роман Марченко. — У нас була ситуація, коли підрядник домовився із замовником будівництва, що 20 відсотків готового об"єкту відходить йому, а 80 — замовникові. Але виникла суперечка, і дуже довго вони не могли розібратися в державному суді. А наш усе вирішив швидко. Уже за кілька днів кожен отримав документ про право власності.

Ще однією перевагою таких судів є вартість їхніх послуг.

— Тут не треба сплачувати державне мито, як у загальному чи господарському судах, — запевняє Павло Куфтирьов. — Немає і жодних додаткових витрат. Адже рішення суду остаточне.

Секретар президії постійно діючого Третейського суду при Спілці юристів України Віктор Сазонов, 55 років, розповідає, що  потрібно сплатити реєстраційний збір — у середньому тисячу гривень, а також третейський збір, сума якого залежить від суми позову. Крім того, сторони оплачують суддям гонорари. Розмір їх визначає голова третейського суду. Та загалом ця сума становить 25–35 відсотків від суми третейського збору.

В Україні третейських судів поки що мало. Для прикладу, в сусідній Росії їх близько чотирьох тисяч. У США в таких судах розв"язується 80 відсотків судових спорів.

На думку уповноваженого представника Міжнародної ліги захисту прав громадян України Олександра Сафонова, 39 років, третейські суди ставатимуть дедалі популярнішими.

— Згадайте, раніше люди не надто довіряли приватним нотаріусам, — зазначає юрист. — Печатка з гербом державної нотаріальної контори викликала в них більшу довіру. Та коли люди відчують усі переваги третейського суду, страх перед ними одразу зникне.

Павло Куфтирьов каже, що іміджу третейських судів можуть зашкодити так звані кишенькові.

— Приміром, ви взяли кредит у банку, — пояснює  юрист. — Раптом вартість цього кредиту зростає. А банк вимагає розв"язувати спір лише в створеному при ньому ж третейському суді. Звісно, у цьому разі він відстоюватиме інтереси банку.

Зараз ви читаєте новину «Третейський суд вирішить справу за два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути