Ексклюзиви
середа, 23 травня 2007 16:01

Треба перехворіти й отримати імунітет

Президент Румунії Траян Бесеску переміг. На референдумі, який мав би підтвердити або заперечити оголошений йому парламентом імпічмент, 74% підтримали президента.

Бесеску впродовж останнього місяця боровся за політичне виживання в буквальному сенсі. Парламент звинуватив його в спробі узурпації повноважень, впливу на судову владу і численні порушення Конституції. І це при тому, що раніше Конституційний суд Румунії висловився на користь президента.

В Україні стало популярним проводити паралелі між двома країнами з різних причин.

З одного боку, Бесеску — "помаранчевий". Тобто, такими були кольори його президентської кампанії 2004 року. Він прийшов до влади, довівши через суди численні випадки спрямованих проти нього виборчих фальсифікацій. Кампанія Бесеску тривала під гаслом "Da!" — тобто, "Так!". Сам Бесеску — колишній прем"єр-міністр. Словом, на перший погляд, аналогій — багато.

Кампанія Бесеску тривала під гаслом "Da!" — тобто, "Так!"

На погляд другий — усе не так просто. Творці румунської Конституції взяли за основу Конституцію Франції і свідомо або ні заклали в державну систему так зване співіснування (випадок, характерний також і для Польщі): президент, повноваження якого порівняно з іншими чималі,  ділить владу з прем"єр-міністром, який вважає себе головною дійовою особою в державі. У тому випадку, коли президент і уряд представляють різні політичні табори, конфлікт неминучий. І навіть якщо вони соратники, конфліктна ситуація все одно рано чи пізно настане.

Траян Бесеску, у минулому капітан корабля торгівельного флоту, часом характерний занадто різкими, не завжди добре продуманими рішеннями. Можливо, саме це перетворило його прихильників на противників: адже попри популярність президента в суспільстві, за його імпічмент висловилися набагато більше парламентаріїв, ніж вимагає Конституція.

Тут зовсім не йдеться про те, хто правий, хто винний у румунській суперечці. Очевидно, що політики мусили знайти вихід. Не виключено, що Україна стане черговим прикладом для члена Європейського Союзу Румунії (власне, маніфестації за Бесеску в Румунії розпочалися після київського майдану кінця 2004-го). Здається, українські політичні сили попри іноді повне взаємне несприйняття, демонструють більшу готовність до компромісів, аніж навіть проголошують.

Суть проблеми в тому, що політична система країни, яка щойно повністю змінила орієнтацію, не може бути досконалою. Запозичення моделей устрою у так званих сталих демократій питання не вирішує. Більше за те: навряд чи варто підходити до проблем, породжених "дитячими хворобами" з мірками, характерними для Швейцарії чи Франції. Очевидно, суспільства повинні спочатку "перехворіти", отримати імунітети, виробити в собі захисні механізми. Через це вже пройшли практично всі європейські нації. Зараз проходять Румунія, Сербія, Україна. 

Зараз ви читаєте новину «Треба перехворіти й отримати імунітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути