Ексклюзиви
пʼятниця, 17 травня 2019 06:40

Трамп відкликає посла США в Україні

Адміністрація президента США Дональда Трампа відкликала з України посла 60-річну Марі Йованович. 20 травня вона повертається до Вашингтона. До призначення нового голови дипломатичної місії в Києві його обов'язки виконуватиме тимчасовий повірений. Кандидатуру ще не обрали. Йованович призначили в серпні 2016-го.

— Ганебне рішення відкликати Йованович є політичним замовленням і кроком Адміністрації проти професійних співробітників Держдепартаменту, — каже 79-річний Стені Хойєр, лідер Демократичної партії, що має більшість у Палаті представників американського парламенту.

5 березня 2019-го Йованович розкритикувала українські реформи в боротьбі з корупцією. Пропонувала відновити статтю про незаконне збагачення, що Конституційний суд скасував 27 лютого. Вимагала замінити антикорупційного прокурора Назара Холодницького. 20 березня генпрокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю американському виданню "ХіллТВ" заявив, що Марі Йованович нібито 2016 року передала йому список осіб, яких просила не піддавати кримінальному переслідуванню. У Держдепі США ці слова назвали "відвертою вигадкою".

— Ми не зацікавлені сваритися зі Штатами. Вони з нами теж. Відставка Йованович — внутрішні американські розбірки. Дональд Трамп розпо­чав передвиборчу кампанію (США обиратимуть президента 3 листопада 2020-го. — ГПУ), — говорить політолог 39-річна Лілія Брудницька.

— Трамп робить усе, щоб залишитися при владі та дискредитувати опонентів. Провокує демократів, до партії яких належить Йованович. А чинна українська влада, підігруючи Трампу, працює насамперед на себе. Недостатню боротьбу з корупцією Порошенко й Луценко можуть "повісити" на Йованович і демократів.

Думаю, тимчасовий повірений буде креатурою демократів, але під суттєвішим контролем Адміністрації Трампа. Змін у наших стосунках з Америкою не буде. Україна має великий зовнішній борг, збройний конфлікт на Донбасі й анексований півострів. Усе це змушує нас до щільної координації дій із сильним партнером.

— Важливо, хто прийде замість Йованович на посаду. Це відображатиме ставлення Сполучених Штатів до нашої держави, — говорить директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, 49 років. — Якщо американці розглядають Україну як тестовий майданчик для реформ, новим послом має стати наближена до Демократичної партії людина. Якщо ж головна мета у спів­праці з Києвом — розбудова сильної української армії та захист від Росії, посол буде з числа республіканців.

За часів Йованович на посаді було багато зовнішньополітичних досягнень. Наприклад, США надали летальну зброю Україні, ракетні комплекси "Джавелін", за її сприяння.

Зараз ви читаєте новину «Трамп відкликає посла США в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути