пʼятниця, 15 грудня 2023 08:01

В Україні виникла нова церква

В Україні виникла нова церква
15 грудня 2018 року створили Українську помісну автокефальну православної церкву та обрали її предстоятеля Фото: wikipedia

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі у святій Софії Київській створили Українську помісну автокефальну православну церкву. Предстоятелем обрали митрополита Епіфанія.

Перед тим, 27-29 листопада, Священний Синод Вселенського патріархату у Стамбулі затвердив текст Томосу про автокефалію та рекомендації щодо Статуту майбутньої української церкви. Відкинув претензії РПЦ на Україну, як на "її канонічну територію".

Об'єднавчий собор у Києві скликав Константинопольський Патріарх Варфоломій - фактично захід став Собором Константинопольської Церкви. Запрошення отримали архієреї усіх православних церков в Україні, втім, участь взяли лише 62 - переважна більшість з УПЦ КП, хоча прибули й представники Московського Патріархату.

У день проведення Собору українці на Софійський площі заслухали молитву, а у храмі Малої Софії священники відслужили Літургію. Сам установчий захід розпочався о 10:00 і проходив у закритому режимі. Головував на ньому представник Вселенського Патріарха митрополит Гальський Еммануїл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Андріївській церкві вперше після реставрації провели богослужіння: фото

У створенні церкви та таємних виборах предстоятеля брали участь 192 делегати, адже від кожного з присутніх архієреїв делегували по представнику від духовенства та мирян. Право голосу отримали і екзархи Константинополя.

На Соборі утворили Православну церкву України, а митрополитом Київським і всієї України обрали Сергія Думенка - Епіфанія. Згодом Епіфаній звернувся до українців зі словами:

"Ми змогли об'єднати три гілки українського православ'я в єдину помісну православну церкву. Змогли засвідчити, що можемо об'єднатися і створити в Україні єдину помісну церкву нашими спільними зусиллями. Я би хотів закликати всіх наших побратимів, архієреїв, всіх вірних в єдину Українську православну церкву. Двері нашої церкви відкриті для всіх".

Новоутворена Православна церква України стала митрополією у складі Константинопольської Церкви. 6 січня 2019 року отримала Томос і офіційно стала автокефальною.

20 серпня 2021 року Варфоломій прибув до Києва.

21 серпня Вселенський патріарх і митрополит Епіфаній вшанували жертв Голодомору і героїв російсько-української війни. Після цього в Михайлівському соборі Києва відбулась молитва подяки із Вселенським патріархом (доксологія).

22 серпня 2021 року відбулось спільне богослужіння Вселенського патріарха Варфоломія та настоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія у Софії Київській.

24 серпня 2021 року патріарх Варфоломій відвідав парад з нагоди 30-ї річниці з Дня Незалежності України.

Зараз ви читаєте новину «В Україні виникла нова церква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути