пʼятниця, 28 травня 2010 02:37

"Тимошенко краще відтягнути місцеві вибори на весну"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Пропозицію президента Віктора Януковича провести місцеві вибори 31 жовтня 2010 року за мажоритарною системою коментує політолог 39-річний Сергій Таран.

— Негативні настрої людей від невиконаних виборчих обіцянок битимуть насамперед по владі. Щоб пом"якшити ці удари, Партія регіонів прагне провести вибори вже цього року. При цьому змінити виборчу систему, зробивши її частково або повністю мажоритарною. Адже саме ця система дозволяє широко застосовувати адмінресурс.

У світі понад 250 виборчих моделей. Можна зробити так, що за мажоритарки в ради пройдуть лише місцеві багатії, скажімо, через запровадження грошової застави або самовисування. Якщо ж лише партії висуватимуть кандидатів, це зменшить можливості для проходження багатіїв. А якщо ще й буде дієвий механізм відкликання виборцями округу свого депутата, то це жорсткіше прив"яже обранців до громади. Тому, залежно від того, якою буде мажоритарна система, до рад можуть потрапити і місцеві олігархи, і авторитетні висуванці громади: учителі, лікарі, громадські активісти.

Юлії Тимошенко краще відтягнути місцеві вибори на весну, а до того часу консолідувати опозицію.

Блок Володимира Литвина, партії Арсенія Яценюка і Сергія Тігіпка не мають партійних структур на місцях, тому за мажоритарної системи їм важко буде створити свої фракції у  радах. Яценюк шукатиме союзників із "Нашої України", в якої низький рейтинг, але є структури. Для Компартії мажоритарка стане ударом, бо в її лавах на місцях немає ні багатіїв, ні справжніх лідерів, яких підтримують люди.

"Регіонали" можуть звести адмінреформу до федералізації України

Гарні шанси у "Свободи" Олега Тягнибока — особливо в західних областях і Києві.

Окрім виборів, для ефективної роботи місцевого самоврядування потрібна адміністративна реформа. Для Партії регіонів є спокуса звести її до федералізації України й пов"язати з нею місцеві органи влади. Насправді ж ключове питання — яким чином місцева громада контролюватиме діяльність влади і використання коштів. Адмінреформа має стимулювати вплив громадян на владу — через механізм відкликання депутатів, прозору процедуру використання коштів і формування бюджету. Податки мають збирати на місцях, а потім їх частину передавати до центру, а не навпаки.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко краще відтягнути місцеві вибори на весну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути