пʼятниця, 13 квітня 2012 00:15

Тільки ледачий не купуватиме наших чиновників

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Податкова міліція провела обшук, вилучила комп'ютери та звукозаписувальну апаратуру в найбільшого українського кінодистриб'ютора компанії "Бі енд Ейч". Фірму звинувачують у несплаті податків. Через "Бі енд Ейч" проходить 60% фільмів, що дублюють українською мовою.

— У цій сфері крутяться дуже великі гроші, — каже професор фізико-математичних наук, екс-заступник міністра освіти Максим Стріха, 50 років. — Великі російські дистриб'юторські компанії дуже болісно поставилися до втрати українського ринку. Тим більше що "несподівано" україномовний сектор виявився комерційно успішним. Він збирав чималі кошти навіть у містах Сходу і Півдня України.

Українська мова в кіно для найбільш ідеологічної україноненависницької частини Партії регіонів була подразником. Мовляв, "как это нас заставили эти вонючие хохлы смотреть фильмы на своем сраном языке". Десь так це і лунало. Безумовно, для багатьох їхніх виборців, які нічого не отримали з "покращення життя вже сьогодні", це звучить приємно. "Регіонали" їм показують: "ми вас защитим, ви не будете обязаны ничего смотреть на этом языке".

Тобто, маємо поєднання фінансових інтересів московських дистриб'юторських компаній з абсолютно продажною, корумпованою українською владою. Бо тільки ледачий не купуватиме українських чиновників, щоб вони діяли в його інтересах.

Таких рішень дуже багато, і вони вкладаються у струнку схему. Наприклад, однією з найбільших перемог української освіти було запровадження курсу зарубіжної літератури українською. Діти читали рідною мовою Гомера, Данте, Шекспіра. Міністр освіти Дмитро Табачник "пробиває" нову програму, так званої світової літератури. Тепер туди включать "Балладу о прокуренном вагоне". Передбачається, в разі володіння дітьми мовою оригіналу, читати твори саме нею. Ясно, що мовою оригіналу вивчатимуть зовсім не Шекспіра чи Ґете. Зараз учителі борються проти таких новацій. Але наступ іде за всіма фронтами.

Не думаю, що нам усе життя треба боротися за мову. Я волів би ситуації, коли ми послуговувалися б українською як звичайним засобом комунікації у будь-якій сфері. Сподівався, доживу до такого часу, коли не треба буде боротися, а просто жити.

Зараз ви читаєте новину «Тільки ледачий не купуватиме наших чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути