середа, 15 вересня 2010 07:14

"Терактів у Росії побільшало вшестеро"

Вибух 9 вересня у Владикавказі, столиці Північної Осетії, забрав життя 19 осіб. Загинула також 56-річна Ольга Романова з Новомосковська на Дніпропетровщині.

— За час правління Володимира Путіна кількість терактів у Росії зросла вшестеро. У країні щодня відбувалося два терористичні акти в середньому, — каже опозиційний політик Борис Немцов, 50 років. На Кавказі досі триває партизанська війна: фундаменталісти, моджахеди, вахабіти, хто завгодно — контролюють практично всі регіони. Російське законодавство там не чинне. Хоча Кремль витрачає неймовірно великі кошти, Кавказ де-факто втрачений для нього. Призначені Путіним холуї там більше опікуються будівництвом палаців.

Гадаю, цей чинник не зіграє на майбутніх виборах. Бо все, що можна було витиснути з репресивного апарату, прикриваючись боротьбою з терором, Путін уже витиснув. Після Дубровки він остаточно знищив телеканал НТВ, після Беслана лягло все незалежне телебачення, скасували вибори губернаторів.

— Кавказьку карту Кремль розігруватиме завжди, — додає Андрій Блінов, директор Інституту вивчення Росії. — Путін здобув популярність саме завдяки подіям на Кавказі, вдало розправившись за приниження і капітуляцію у попередній чеченській війні. Згодом він поставив на Кадирова в Чечні — імперії завжди намагаються заручитися підтримкою місцевих. В інших республіках, зокрема в Інгушетії, теж є серйозні протиріччя, які доводиться вирішувати. А Північна Осетія завжди була острівцем стабільності. Адже там, крім Владикавказа, розташований Моздок, де базується все угруповання російських військ на Кавказі. Місцеве населення найлояльніше до центральної влади. Це пояснює, чому теракт саме там має такий резонанс.

Після Беслана лягло все незалежне телебачення, скасували вибори губернаторів

Не думаю, що до теракту причетні російські спецслужби. Росіяни готуються до Олімпіади в Сочі, тому показувати, що уряд не контролює ситуації, їм точно не на руку. Ще більше після того, як Росією прокотилися пожежі, які призвели до неврожаю і дошкульного падіння рейтингу прем"єра. Вибухи, як-от у Буйнакську, Москві чи Волгодонську, були за специфічної передвиборної ситуації. Тоді люди злякалися і благали владу щось зробити. Влада "щось" почала робити й отримала оплески у вигляді рейтингу. А зараз до виборів іще далеченько. Це радше чиясь кровна помста.

Зараз ви читаєте новину «"Терактів у Росії побільшало вшестеро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути