Ексклюзиви
середа, 28 грудня 2005 18:44

Свіжих ідей не прозвучало

 

Відзначення річниці помаранчевої революції чекали й водночас боялися. З одного боку, ця тема є надзвичайно чутливою для мільйонів українців. З боку іншого, святкування не могло не стати подією політичною. А політики — народ цинічний, могли щось і зіпсувати. Особливо, враховуючи нинішні стосунки між лідерами помаранчевої революції.

Результат такий собі: нічого страшного чи неочікуваного політики не втнули, але й святкового настрою явно не додали. На цьому сходяться співрозмовники "ГПУ". Як і рік тому, героєм Майдану був народ.

— Якщо якийсь песимізм і був у моїй душі напередодні, то Майдан усе це перевернув, — ділиться враженнями народний депутат Володимир Яворівський, 63 роки. — Відчувається, що нація прагне змін, не хоче раз і назавжди розпрощатися з вірою. Майдан просто дихав силою, яка проявилася рік тому. Дуже приємно, що ця сила не вичахла.

Подібні враження й у народного депутата Степана Хмари, 68 років. Його також вразили велелюдність події, піднесений настрій.

Як і рік тому, героєм Майдану був народ

— Усе ж таки для людей революція не минула безплідно, — каже Степан Ількович. — Це вже інша громада. Вона знає, чого хоче. Люди прийшли, бо налаштовані й далі домагатися своїх прав.

— Я ще раз переконався, що мені пощастило з народом, — каже правозахисник Семен Глузман, 59 років. — Він набагато більше європейський, ніж владні мужі. Вони слабкі, імпотенти, окремо взяті і всі разом. Правда, Юлю важко назвати імпотентом, і не лише тому, що жінка. Вона сильна в іншому — в демагогії.

У тому, що політики того вечора були не на висоті, згодні всі. Взаємна критика, не надто природні спроби імітувати колишню єдність були більш ніж очевидними. Свіжих ідей зі сцени Майдану не прозвучало.

— Риторика Юлії Тимошенко вже починає приїдатися людям, — коментує Степан Хмара. — Хоча, за інерцією, вона впливає на людей своєю енергетикою. Але це вже йде на спад. А щодо промови Віктора Ющенка — вона абсолютно бездарна. Я дивуюся: хто йому ті виступи пише? Не було чіткого сигналу для людей, не окреслено стратегії подальшого розвитку країни. Президент був переконливий лише в запевненнях, що наступні вибори пройдуть без адмінресурсу.

Риторика Юлії Тимошенко вже починає приїдатися людям

Володимиру Яворівському виступ президента не сподобався ще більше.

— Майдан хотів почути про основне — якщо не про об"єднання, то про злуку двох таборів,— каже він. — Люди цього чекали. Та об"єднавчого настрою Майдан не отримав. Також дуже хотілося, аби президент більше сказав про те, що робитиметься завтра, як виправлятимуться помилки. Натомість він знову критикував попередній уряд.

— Я не розумію, чому, говорячи про об"єднання, лідери помаранчевої революції апелюють до Майдану, — каже Андрій Єрмолаєв, 36 років, директор Центру соціальних досліджень "Софія".

— Вони мають апелювати один до одного, ухвалити політичне рішення. Це не питання Майдану. Ще більше бентежить те, що в риториці помаранчевих лідерів з"явилося словосполучення "Майдан повинен". Та це не Майдан повинен — самі політики винні Майдану!

Семен Глузман переконаний, що помилкою було також відзначати річницю революції так, як то було зроблено.

Об"єднавчого настрою Майдан не отримав

— Це спровокувало антагоністичні настрої в Криму, на сході України, — пояснює він.

Так само вважає й Андрій Єрмолаєв:

— Не врахували головного, чим пишалися рік тому, — каже він. — Майдан тоді об"єднував не кольором, а бажанням жити у вільній країні. Та якщо ми хочемо свободи — не треба конфліктувати. А у вівторок країна знову побачила картинку одного кольору. Думаю, багато з тих, хто не підтримував торік помаранчевий колір, ще раз сказали собі: у Києві домінує помаранчева сила. Вона, мовляв, вважає, що треба знову перемагати, що праві тільки вони. Значить, країна знову розфарбовується. І хто нестиме за це політичну відповідальність?

Зараз ви читаєте новину «Свіжих ідей не прозвучало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути