четвер, 21 травня 2020 00:40

Прихильників "русского мира" за шість років не поменшало

Журналіст 52-річний Дмитро Гордон 18 травня провів розмову з ексміністром оборони ДНР Ігорем Гіркіним. Минулого тижня опублікував бесіду з колишньою прокуроркою анексованого Криму Наталією Поклонською.

— Обидва інтерв'ю зроблені у співпраці з українськими спецслужбами. Записи є в Гаазі. Свідчення Поклонської та Гіркіна стануть одними з основних свідчень у справі про анексію Криму й розв'язання бійні на Донбасі, — говорить Гордон.

Журналіст сам ініціював розмови, повідомляє Служба безпеки. СБУ та Офіс генерального прокурора проведуть перевірку.

— Інтерв'ю з терористом — це символ провалу політики ідентичності. І "армія, мова, віра", і "какая разница" неефективні, — коментує співзасновник громадянської платформи "Нова країна" 54-річний Валерій Пекар. — Є попит на такий продукт серед українського населення. Кількість прихильників "русского мира" не зменшилася за шість років. Значна час­тина цих людей проголосувала за Володимира Зеленського у сподіванні, що він поверне Україну на російську орбіту. Сьогодні розуміють, що надії марні. На наступних виборах проголосують за проросійські партії.

Носії чужої ідентичності поділяються на три групи. Є люди, які не поміняють радянський культурний спадок на вишиванки й віночки — бо чуже. Але радо змінять бідне життя на заможне. Економічні реформи перетворять Україну на багату країну, а цих людей — на нормальних політичних українців. Радянський телевізор прекрасно замінить європейський холодильник.

Друга група — віддані прихильники Росії та СРСР. Їх не купиш холодильником. Єдиним рішенням буде крихкий компроміс — еміграція, тихе життя в заможній Україні або купа проблем із законом, на вибір.

Найскладніша третя група. Це зазвичай освічені люди бізнесу, творчості, культури. Їм не цікаві російська попса і серіали. Але вони не готові відмовитися від Пастернака і Висоцького. Їм треба дати можливість будувати в Україні російську меншість — так само, як існують вір­менська, єврейська. Під час війни це складно, але після — можливо.

Зараз ви читаєте новину «Прихильників "русского мира" за шість років не поменшало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути