Ексклюзиви
пʼятниця, 13 травня 2011 04:30

"Стоп — свавіллю влади"

  Готовність приїхати на марш протесту  висловили понад 250 організацій з усієї України
Готовність приїхати на марш протесту висловили понад 250 організацій з усієї України

Місяць тому в Києві понад 400 організаторів та активних учасників Податкового і Автомайдану зібралися разом у Будинку вчителя й оголосили про початок Всеукраїнської громадської акції "Вперед" ("ГПУ" писала про це у номері від 15 квітня). 19 травня активісти проведуть у Києві Весняний марш протесту. Підготовка триває повним ходом — тільки 12 травня у Вінниці, Запоріжжі, Львові, Полтаві, Северодонецьку, Сквірі, Чернігові, Харкові і Хмельницькому прокотилася хвиля мітингів, що зібрали 12 тисяч людей.

12 травня о десятій ранку до Красної — головної — площі Чернігова наближається колона. Із динаміків лунають марші та речівки, озвучені голосом знаменитого диктора Левітана. На чолі колони — троє "піонерів" із дитячими лопатками. Вони символізують "передовий азаровський загін із повернення в СРСР". Починається мітинг, після чого справжню лопату — "подарунковий варіант" — урочисто відправляють до Києва.

Це — генеральна репетиція Весняного маршу протесту всеукраїнської акції "Вперед" 19 травня. "Згоден із владою — сиди дома. Не згоден — вирушай із нами", — закликає голова Профспілки підприємців Чернігівщини Олена Варнакова, яка організувала дійство.

Виступає голова Народної колегії акції "Вперед", народний депутат Наталія Королевська: — Наш громадянський обов'язок сьогодні — сказати "стоп" свавіллю влади, руйнуванню економіки і "реформам", мета в яких тільки одна — зробити багатих ще багатшими, а бідних — ще біднішими. Ми повинні змусити владу прийняти народні реформи в інтересах людей, а не чиновників. Виконувати соціальні гарантії перед суспільством — це обов'язок влади, а не милостиня, яку вони надають людям.

— Зрозумійте — люди вже давно не живуть, вони виживають, — пояснює Галина Кулик, активістка із Хмельницької області. — Ми проїхали з автопробігом протесту півкраїни, і всюди прості люди, пенсіонери, вчителі, лікарі нас підтримували. Люди єднаються навколо справжніх народних реформ і наполягатимуть на тому, щоб ті були впроваджені.

Андрій Панаетов, координатор підготовки до весняного маршу протесту на національному рівні, вважає, що живий відгук у суспільстві на акцію — не випадковий: "Мы — за реальную альтернативу действиям власти. Мы добиваемся смены системы власти в стране и смены отношения власти к людям. Объединение гражданского общества в борьбе за свои права — это вопрос самовыживания".

Наталя Королевська наголошує, що 19 травня вирішується майбутнє країни. Вона вважає: головне завдання сьогодні — захистити країну від економічної розрухи, до якої веде влада:

— На зустрічах і мітингах я бачу, що в очах у людей уже немає страху, вони готові відстоювати свої конституційні права, тому що нічого іншого в них не залишилося. Ніхто нас не захистить, якщо ми самі себе не захистимо.

Прийняття законодавчого пакета "Народна реформа", ініціатором якого є народний депутат Королевська — одна з головних вимог протестувальників до влади. Законопроекти розроблялися за участю понад 300 громадських організацій і профспілок, обговорення пройшли в усіх регіонах країни.

— Самі люди з активною громадянською позицією, які не з чуток знають найбільш больові точки в суспільстві, розробили заходи, що дозволять зупинити розвал економіки, припинити економічні репресії, почати реальну боротьбу з корупцією в усіх ешелонах влади, — говорить Наталія Королевська.

Наявність не тільки гасел, а й конкретних вимог дозволило залучити до участі в акції широкі суспільні кола. Приєдналися Союз перевізників України, Асоціація фермерів, громадська організація "Діти війни", ветеранські та чорнобильські організації, низка бізнес-асоціацій, а також профспілки. Готовність приїхати до Києва 19 травня висловили понад 250 організацій з усієї України.

40% українців готові особисто брати участь у мітингах, пікетах та інших акціях захисту своїх прав. Це — дані соціологічної групи "Рейтинг".

Зараз ви читаєте новину «"Стоп — свавіллю влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути