пʼятниця, 03 серпня 2012 10:21

Стипендію урізали на 200 гривень

 

— Наші стипендії забрали Азаров і Тігіпко, щоб за ці гроші провести передвиборну агітацію. За місяць на студентах зекономлять 50 мільйонів гривень, — каже 21-річна Лілія зі столичного педуніверситету ім. Драгоманова. Вона та ще 40 студентів прийшли на акцію протесту під Кабмін 1 серпня. Вимагають повернути стипендії.

У липні недоотримали по 200 грн.

— Вони спеціально стипендії знизили влітку, щоб не було масових акцій протесту, — говорить Лілія. — Мабуть, думали, що ніхто не помітить. Але коли ти отримував 700 гривень, а тепер маєш 500 — різниця відчутна.

— Спочатку заробили на підприємцях, потім узялися за афганців і чорнобильців, тепер студенти. Хай іще у матерів декретні відберуть.

Біля Лілії двоє хлопців тримають плакат "Щоб тобі пенсію, як нам стипендію". Скандують прізвище прем'єра Миколи Азарова.

— Стипендію нам знизили на 37 відсотків. Тепер це половина прожиткового мінімуму, — обурюється 20-річний Андрій. Він вивчає журналістику в університеті ім. Шевченка, працює менеджером із продажу в інтернет-магазині техніки. Азаров бачив, почому зараз масло і молоко? А обіди в студентських їдальнях? Щоби поїсти, треба мінімум двадцятка.

"Жаль, что мы доверились новой власти. После такого отношения к студентам они не будут голосовать на выборах за вашу партию!" — написала одеситка 22-річна Анастасія Шипунова на сторінці прем'єра Миколи Азарова у соціальній мережі "Фейсбук".

Вона навчається в Одеському політехнічному університеті.

— Нам ніхто не пояснив, чому знизили стипендію. Студентів повільно обкрадають. Пільги на квитки у поїзд уже не 50 відсотків за студентським, а 25.

На сторінці прем'єра звернень від студентів кількадесят.

"Год не получала стипендию. Вытянула на сессии в июне, — пише Юлія Дорофеєва, студентка хімічного факультету університету ім. Даля у Сєвєродонецьку на Луганщині. — Все мои одногруппники получают 725 гривен, а мне дали 530. Почему? В бухгалтерии сказали, что вышел новый закон про индексацию, что многим урезают зарплаты, пенсии. Я 5 минут назад смотрела новости, видела, как вы выступали. Помогите, пожалуйста, вернуть деньги".

25 липня віце-прем'єр Сергій Тігіпко заявив про підвищення базового рівня стипендій до 730 грн, що на 5 грн більше, ніж до зміни порядку індексації.

Як змінилися виплати

Кабінет Міністрів вніс зміни у порядок індексації стипендій 13 червня.

— Для учнів профтехучилищ стипендія знизилася із 275 грн до 200 грн.

— Студенти вузів першого-другого рівнів акредитації отримуватимуть 400 грн замість 550 грн.

— Студенти вузів третього-четвертого рівнів акредитації — 530 замість 720-800 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Стипендію урізали на 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути