середа, 07 березня 2018 06:35

США поставили ультиматум польській владі

Адміністрація Білого дому заявила, що глава польської держави Анджей Дуда не зможе зустрітися з президентом США Дональдом Трампом і віце-президентом Майклом Пенсом. Причиною такого рішення є суперечка Варшави з Ізраїлем через зміни до закону про Польський інститут національної пам'яті.

Він забороняє говорити про злодіяння польського населення під час Другої світової війни. Дає можливість карати навіть тих, хто пережив Голокост, за їхні свідчення. Запроваджує штраф і тюремне ув'язнення терміном до трьох років. Стосується ухвала й України — дозволяє карати за заперечення так званих злочинів українських націоналістів.

Польські експерти вважають, що Варшава не піде на поступки й не скасує скандальні норми через ультиматум Білого дому. Це може статися лише у випадку, якщо Штати відмовляться від військової співпраці. Але це малоймовірно.

— Стосунки між США і Польщею навряд чи будуть заморожені. Мова йде про членів НАТО, союзників. Відносини мають стратегічний характер, — вважає український дипломат 46-річний Богдан Яременко. — Але політичний діалог на вищому рівні можуть поставити на паузу.

Польща не може ігнорувати інтереси США. Крім того, у Варшави визріває серйозний конфлікт з Європейським Союзом. Вона фактично вже піддана санкціям. Штати — єдина альтернатива для зовнішньополітичної гри польської еліти. Поки що поляки займаються бравадою. Але найближчим часом муситимуть серйозно замислитися: на кого орієнтуватися і з ким покращувати відносини. Альтернатив, окрім Брюсселя і Вашингтона, в них немає. Скоріш за все, більшим пріоритетом визначать США.

Польща змушена буде відновлювати діалог. Торгуватимуться, шукатимуть різні варіанти. Але позиція Штатів чітка: до закону треба внести зміни.

Польська влада уникатиме виправлень в українській частині документа. Американці не ставлять таких вимог. Поляки не скасовуватимуть норм, які нас турбують, ще й для збереження обличчя. А Україна зараз не має можливості тиснути.

Зараз ви читаєте новину «США поставили ультиматум польській владі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути