середа, 23 березня 2011 10:07

"Щоби покращити безпеку руху, треба змінювати суди й автоінспекторів"

  Вадим Карнаухов: ”Штрафи — не ознака безпеки руху”
Вадим Карнаухов: ”Штрафи — не ознака безпеки руху”

Верховна Рада скасувала талон попередження до водійського посвідчення. Норму запровадили в рамках розробки нових Правил дорожнього руху. Про них розповідає гендиректор Міжнародної федерації захисту прав водіїв Вадим Карнаухов, 49 років.

Чому скасували талон?

— Він не вписується у теперішню систему накладання адміністративних правопорушень. Талон був в обов'язковому переліку документів водія, але проколів у ньому не робили, бо шофер мав право оскаржити кожне рішення інспектора в суді.

Ця зміна наближає вітчизняні Правила до європейських?

— Так. Однак на тлі загальної лібералізації щодо дрібних порушень запроваджують суворі вимоги для збільшення надходжень у бюджет від штрафів. Через це під гаслом європейських стандартів планують ввести обов'язкову вимогу їздити вдень із увімкненими фарами. Таке вже було у 1990-х. Не таємниця, що тоді рішення пролобіювали власники компаній, які торгують світлотехнікою й акумуляторами. Хоча, за статистикою, лише одна аварія з тисячі трапляється через недостатню видимість.

Як зміна Правил позначиться на безпеці руху?

— Штрафи — не ознака безпеки руху. П'яний, який веде крутий автомобіль, міг і рік тому заплатити 100 доларів хабара автоінспектору. Заплатить 1500 і завтра. Є повно випадків, коли чиновники та їхні діти відкуповуються від суду. Щоби покращити безпеку руху, треба змінювати не лише Правила, а й суди, автоінспекторів.

Що ви змінили б у Правилах?

— Потрібна норма, яка дозволяє карати відповідальних за стан доріг. Через незадовільне дорожнє полотно часто трапляються аварії, гинуть люди.

Зараз ви читаєте новину «"Щоби покращити безпеку руху, треба змінювати суди й автоінспекторів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути