вівторок, 23 квітня 2019 06:06

Що вищі доходи й освіта, то більше люди симпатизували Майдану

Автор: MAIDANMUSEUM.ORG
  На алеї Героїв Небесної сотні досі тривають слідчі експерименти. На фото — заготовки макетів транспорту, що був там 20 лютого 2014 року. 10 квітня 2019 рік, Київ
На алеї Героїв Небесної сотні досі тривають слідчі експерименти. На фото — заготовки макетів транспорту, що був там 20 лютого 2014 року. 10 квітня 2019 рік, Київ

— Українці — нація, що не вміє пам'ятати. Роками їм не дозволяли цього. Тоталітарні режими несли небезпеку. Було спокійніше не згадувати. Маємо навчитися пам'ятати про своє минуле, — каже директор Інституту національної пам'яті 41-річний Володимир В'ятрович 16 квітня під час дискусії "П'ять років після Майдану: хиткі дороговкази пам'яті".

52% українців підтримували і підтримують Майдан, 6% — були на боці тогочасної влади, 25% — не підтримували ані владу, ані революцію. Для 10% людей це було неважливо. 7% не змогли відповісти, свідчать результати дослідження центру "Соціоінформ", що провели на замовлення Національного музею Революції гідності. Опитали у грудні торік 2 тисячі людей віком від 18 років з усієї країни, окрім окупованих територій.

— Україномовне населення країни більше підтримувало Революцію, ніж російськомовне. Що вищі доходи й освіта, то більше люди симпатизували Майдану, — говорить директор центру "Соціоінформ" 38-річна Наталія ­Зайцева-Чіпак. — 72 відсотки опитаних визнають загиблих героями. Стільки ж — за вшанування Революції гідності. 17 — проти створення меморіалу чи музею.

Більшість людей описують Майдан негативними емоціями — позитивний потенціал революції недооцінений. Втрачаємо безпрецедентну гордість за вибух громадянського активізму, за джерело реформ у країні, символ солідарності в боротьбі за свої права. За п'ять років поглибилася суперечливість сприйняття подій на Майдані. Спогади стираються, а сьогодення додає подіям нових оцінок, не завжди об'єктивних. В умовах гібридної війни — це надзвичайно небезпечно. Громадська думка легко піддається маніпуляції.

— Події війни витісняють пам'ять про Майдан. Чому ми забуваємо про Революцію? Бо це комусь вигідно. Однією з причин реваншу після Помаранчевої революції було її забуття, — продовжує Володимир В'ят­рович.

— Втрачаючи пам'ять про Майдан, ризикуємо дістати реванш, що знищить його завоювання. Потрібні реальні меморіали, музеї, які нагадуватимуть, що сталося п'ять років тому.

Зараз ви читаєте новину «Що вищі доходи й освіта, то більше люди симпатизували Майдану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути